De zomers worden steeds langer en warmer, dan is een zwembad een interessante investering. Want een frisse duik nemen in je zwembad, dat moet zowat het ultieme vakantiegevoel zijn! Om te kunnen blijven genieten van je zwembad, is een goed onderhoud onmisbaar en daar komt wel wat bij kijken. Daar helpen wij je graag bij, van de keuze van je water tot het op peil brengen van het chloorgehalte. Op die manier ben je zeker dat je een plons neemt in proper water en dat het onderhoud tot een absoluut minimum beperkt blijft. Zo hoef jij enkel nog te genieten. Kom, we duiken erin!
De eerste stap is, uiteraard, het zwembad vullen met water. Om te weten hoeveel water je nodig hebt, moet je eerst het volume van je zwembad kennen of zelf berekenen. En we hebben ook een antwoord op de vraag: welk water gebruik je best? Grond- of regenwater of toch maar leidingwater?
Het is veilig, gezond en gewoon aangenaam om te zwemmen in proper, helder en hygiënisch water. Daarvoor moeten je enkele parameters op peil brengen. Meten is weten! Zowel de hardheid, alkaliniteit, zuurtegraad als het chloorgehalte moet je meten en, indien nodig, bijsturen. Hoe je dat precies doet, leggen we je in detail uit!
Nu je water netjes in evenwicht is, is het zaak om dat zo te houden. Je zwembadwater is onderhevig aan externe factoren, zoals onweer, vallende bladeren of vuildeeltjes. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig blijft meten, je zwembad van een regelmatig basisonderhoud voorziet en investeert in een filter.
Er zijn drie manieren om je zwembad de winter te laten doorkomen. Helemaal leegmaken, Overwinteren, actief overwinteren of helemaal leegmaken. Wij raden de eerste methode aan, want op die manier spring je zuiniger om met water én kan je volgend seizoen sneller weer van je zwembad genieten.
Vanaf een watertemperatuur van 12-13 °C kunnen er algen beginnen te groeien. Hoog tijd dus om je zwembad uit z’n winterslaap te halen! Heb je het zwembad laten overwinteren, dan ben je er in enkele stappen weer klaar voor. Hoe dan ook moet je het zwembadwater weer op peil en in evenwicht krijgen, dat vraagt enkele weken geduld. Begin er dus op tijd mee.