Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten

Bescherm je buxus tegen de buxusmot

Steeds meer tuinen worden aangetast door de buxusmot en de buxusrups. Die kent meerdere generaties in één seizoen en is bijzonder vraatzuchtig. Met een alerte opvolging en een doeltreffende aanpak, kan je jouw buxus behoeden voor de onstilbare honger van de buxusrups.

Van rups tot mot

1. Buxusrups

  • Geelgroene rupsen met zwarte kop
  • Zij veroorzaken schade aan je buxus.
  • De schade: bruine blaadjes en een soort spinsel, meestal aan een tak.
  • Ze overwinteren tussen de bladeren en worden eind april, begin mei actief — zodra de temperaturen boven 10 °C stijgen.
  • Vanaf mei-juni ontpoppen de rupsen zich tot buxusmotten.

TIP!Op één buxusplant kunnen meerdere rupsen voorkomen die, naarmate ze groter worden, ook meer blaadjes aantasten.

2. Buxusmot

  • Nachtvlinders met witte driehoekige vleugels met een zwarte rand
  • Ze leggen tot 800 eieren in twee weken
  • Die eieren worden een tweede generatie buxusrupsen, die vanaf augustus actief wordt.

Zolang de buxusrupsen in hun vraatperiode zitten, kan je ze goed bestrijden. Eens ze beginnen te verpoppen (begin mei), kan je verdere verspreiding enkel nog beperken door het wegknippen van de haarden, samen met de daarin aanwezige rupsen en de beschadigde plantdelen.

TIP! Aangezien de buxusmot verschillende generaties per jaar heeft, is het belangrijk dat je de plaag tot begin vólgende winter opvolgt.

De buxusmot vangen

Een biologische manier om de buxusmot te lijf te gaan, is om ze te vangen. Zo voorkom je dat er nieuwe eitjes en dus weer rupsen bijkomen. Maar … hoe krijg je ze te pakken?

De meest effectieve manier is met behulp van feromonen (seksuele lokstoffen voor de mannelijke buxusmotten) en een mottenval. De mot komt erop af en wordt gevangen. Op die manier blokkeer je de cyclus.

  • Plaats de ongeopende feromooncapsule in de mottenval
  • Hang de mottenval in de buurt van je buxus
  • De mot komt af op de feromonen en wordt gevangen

TIP! Hang de val met de eerste feromooncapsule vanaf mei op. Bewaar de tweede capsule in de koelkast en gebruik ze in juli-augustus om de tweede vluchtperiode van de buxusmot te beheersen.

De buxusrups doden

Manueel

Bij een lichte besmetting kan je een deel van de rupsen en poppen met de hand verwijderen. Je kan ook proberen om de rupsen met een stok uit de plant te kloppen en ze op te vangen in een folie, die je goed dichtgebonden bij het restafval gooit.

100% plantaardig

Pyrethrum is een werkzame stof die alle geraakte insecten razendsnel vernietigt. Bij Horta vind je dan ook verschillende middelen op basis van pyrethrum. Ze bestrijden insecten doeltreffend door contact en beperken zich niet per se tot een bepaald levensstadium (ei, larve, pop of vlinder).

TIP! Bespuit het gewas goed van alle kanten en vergeet de onderkant van het blad niet. Niet alle eitjes komen in één keer uit, dus een nabehandeling na 1 a 2 weken is zeker aanbevolen.

Indirecte werking

Spinosad is een nieuw insecticide van bacteriële oorsprong. Het wordt geproduceerd door een in de bodem levende bacterie. Dit ecologische insectenmiddel is geschikt voor de bestrijding van diverse rupsen, coloradokevers, mineervliegen, koolvliegen, trips, bladvlooien, preimot ... De insecten worden gedood door een indirect contact (aanraking van de pootjes met het blad) met de spuitvloeistof en via de voeding (maagwerking).


Natuurlijke vijanden

Aaltjes bieden een natuurlijke bescherming, ze bestrijden larven van de buxusmot op de plant en zijn dus een duurzame oplossing. Aaltjes doden enkel de larven en zijn onschadelijk voor de buxus.