Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten

Verzorging & hygiëne

Om onze huisdieren de beste verzorging te bieden, moeten we eerst weten wat onze diertjes precies nodig hebben. Wij helpen je!

De dagelijkse verzorging van je konijnen bestaat er vooral in om hen evenwichtige voeding te geven, voldoende ruimte te voorzien en genoeg speelmogelijkheden en knaagmateriaal aan te bieden. Ook hygiëne is belangrijk: maak het konijnenhok minstens één keer per week schoon en ververs regelmatig de bodembedekking. Voorzie ook elke dag vers drinkwater.

Daarnaast moet je enkele zaken in de gaten houden, zoals:

  • Hun gebit: de tanden van je konijnen blijven namelijk hun leven lang doorgroeien. Daarom moet ze flink kunnen knagen om hun tanden af te slijten.
  • Hun vacht: om hun vacht te verzorgen, moet je regelmatig borstelen, zeker tijdens de ruiperiode. Controleer dagelijks of er geen klitten in de vacht zitten en let op dat je hen geen pijn doet. Langharige konijnen kan je best om de twee maanden even (laten) bijknippen.
  • Hun nagels: let erop dat ze niet te lang worden en knip ze indien nodig. Je kan dit zelf doen of laten doen in een trimsalon of bij de dierenarts.

De verzorging van je knaagdier hangt natuurlijk af van welk diertje je in huis hebt. Een hamster is bijvoorbeeld solitair, trekt zich graag terug en kan van zich afbijten. Een cavia is dan weer een groepsdier die je best niet alleen houdt. Die zaken moet je weten om ze goed te kunnen verzorgen. 

Wat geldt voor zowat alle knaagdieren, is dat ze heel zacht en lief kunnen zijn ... eens je hun vertrouwen hebt gewonnen. Want wist je bijvoorbeeld dat je hamsters of cavia’s handtam kan maken in drie eenvoudige stappen? Wees voorzichtig, blijf vooral geduldig en binnenkort heb je er een bijzonder trouwe vriend bij.