Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
Elektrolyten paard

Bescherm je paard tegen hitte met elektrolyten

Een paard kan maar moeilijk om met hitte. Je paard zweet om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden en hierbij verliest hij vocht en belangrijke mineralen, ook wel elektrolyten genoemd. Die heeft hij nochtans hard nodig, dus moeten we zorgen dat hij weer voldoende elektrolyten opneemt.

Elektrolyten zorgen niet alleen voor een goede vochtbalans, ze voorkomen ook spierkrampen en bevorderen een snelle recuperatie na een zware training of wedstrijd. Door je paard na het zweten tijdig elektrolyten te geven, kan hij optimaal recupereren en blijft hij voldoende gehydrateerd.

TIP! Een paard is gevoeliger voor oververhitting dan wij. Paarden hebben veel meer spiermassa en krijgen het sneller warm. De comforttemperatuur voor de mens ligt rond de 20 °C, voor een paard schommelt die tussen -5 en 10 °C.

Geef een elektrolytenmengeling of -supplement

  • Het product moet kalium, natrium, chloor, calcium en magnesium bevatten: essentiële mineralen die verloren gaan door te zweten.
  • Kalium is even belangrijk als natrium. Als je enkel natriumchloride (zout) geeft, zal dat de opname van kalium verhinderen.
  • Zorg dat ook de andere ingrediënten een nutritionele functie hebben die de opname van elektrolyten ondersteunt, zoals fructose.
  • Vermijd een te goedkope vulling. Tarwegries bevordert bijvoorbeeld geen elektrolytenopname.
  • Idealiter zijn er extra ingrediënten toegevoegd om de recuperatie te bevorderen, zoals mononatriumfosfaat of natriumbicarbonaat.

TIP! Een paardenlichaam kan geen elektrolyten opslaan. Geef ze dus op het juiste moment: maximaal 2 uur voor een inspanning en meteen na het zweten.

Vermijd oververhitting

  • Zorg dat je paard genoeg drinkt. Stimuleer hem door een beetje zout op zijn tong te leggen.
  • Laat je paard eerst afkoelen na het rijden. Pas nadien kan je een zweetdeken op hem leggen.
  • Heeft je paard flink gezweet tijdens de training? Spuit hem af met koud/lauw water. Droog hem af en hou hem in beweging, zo koelt je paard het best af.
  • Rij je vaak in een binnenpiste en heeft je paard flink gezweet? Ga dan lekker buiten zonder deken wat uitdraven en -stappen. En ja, ook in de winter!
  • Als het in de lente of zomer echt warm en benauwd wordt, pas dan de training aan en train minder lang en minder intensief. 

Winkelmedewerker

Heb je nog vragen of kom je graag ons assortiment eens bekijken in de winkel? Je bent altijd welkom bij Horta voor inspiratie en professioneel advies op jouw maat.