Tijdens of snel na een hevig onweer kan je zwembadwater plots groen worden. Dit wijst niet meteen op een slecht onderhoud van het water, maar heeft vooral te maken met een specifieke chemische reactie. Hoe dat komt en wat je eraan kan doen, leggen we je hier uit.
Samengevat: door een onweersbui kan het chloorgehalte in het zwembadwater drastisch wijzigen. Meet na de bui het gehalte in het water en pas indien nodig een chloorshock toe.
Water leeft en dus is ook het water uit je zwembad, hoe goed je dat ook onderhoudt, onderhevig aan weersomstandigheden. Zelfs een regenbui kan al voldoende zijn om je water flink te ontregelen. Wind en regen brengen ook bacteriën en vuil mee, waarop het chloor zal reageren waardoor je het chloorgehalte sneller weer op peil moet brengen.
Naast vuiligheid komt er natuurlijk ook gewoon extra (regen)water in je zwembad. Hierdoor kan je zwembadwater plots met tekorten komen te zitten. Het ontregelt de zuurtegraad, kan je water een melkachtige tint geven en het kan ervoor zorgen dat de skimmer zijn werk niet meer goed kan doen.
Na een fikse regenbui is het dus van belang om meteen de pH-waarde (idealiter tussen 7,0 en 7,6) van je zwembadwater te meten en de zuurtegraad weer op peil te brengen.
Dat is nog maar een regenbui. Het zal je dus niet verbazen dat onweer en bliksem je water helemaal kunnen ontregelen. Dat zit zo: onweer gaat vaak gepaard met bliksem. Bliksem maakt ozon (O3) aan in de lucht en ozon is dan weer in staat om (vrije) chloor in een zwembad helemaal af te breken. En zonder chloor kan je water snel troebel of zelfs groen worden en krijgen algen vrij spel.
TIP! Het is absoluut niet veilig om te zwemmen tijdens onweer en al zeker niet wanneer het bliksemt. Water geleidt elektriciteit goed. Als bliksem water raakt, bereikt die elektriciteit alles (en iedereen) in het water.
Na een hevig onweer moet je dus zo snel mogelijk het chloorgehalte meten (idealiter tussen 1 en 2 ppm) en misschien een chloorschok toedienen.
De oplossing is om je zwembad af te dekken tijdens, en snel bij te sturen na het onweer. Zo vermijd je dat er vuiligheid in je zwembad terechtkomt. Bovendien zorg je ervoor dat je water niet in direct contact komt met ozon en er dus minder chloor verdwijnt.
TIP! Wel opgelet als er ook hagel wordt voorspeld, dat kan soms de roldekken beschadigen. In dat geval laat je het roldek best open. Bij twijfel: vraag je Horta expert om advies!
This Modal is powered by moori Foundation