Bestrijd teken en parasieten in 3 stappen
Parasieten als vlooien en teken gedijen beter in warm weer. Al vanaf 5 °C (en dus het grootste deel van het jaar) worden deze beestjes actief. Ze bezorgen je hond jeuk en andere ongemakken, maar vooral teken kunnen levensgevaarlijk zijn. Tijd voor actie.
Jeuk, irritatie en allergische reacties bij je hond zijn veel voorkomende gevolgen van vlooien en andere parasieten. Bij zeer jonge dieren kan een vlooienbesmetting zelfs leiden tot bloedarmoede. Als je hond geïrriteerd is of jeukt heeft, zal hij krabben. Zo kan hij een wondje maken dat ook weer kan ontsteken. Teken zijn nog vervelender: ze kunnen je hond besmetten met gevaarlijke ziektes. Je begrijpt het: voorkomen is beter dan genezen.
TIP! Voor je preventief te werk gaat, controleer je eerst op teken. Vaak zijn die maar enkele millimeters groot en zeker bij honden met een donkere vacht zie je ze moeilijk. Een tekenpen met LED-licht helpt!
1. Parasieten doden
- Vlooien kan je vrij makkelijk elimineren dankzij een anti-vlooienproduct met een directe werking. Je vindt er onder de vorm van pipetten, druppels, spray, halsbanden of tabletten.
- Teken zijn voornamelijk actief in bossen, struiken of hoog gras. Ze hechten zich vast in de huid van je hond of kat en zuigen hun bloed. Controleer dus regelmatig de vacht van je hond en verwijder een teek zo snel mogelijk met een tekentang, liefst binnen de 24 uur. Is de teek volledig verwijderd, maak dan de huid van je hond schoon met een ontsmettend middel.
2. De omgeving behandelen
Je zou het haast vergeten, maar 95% van de vlooien zit in de omgeving van je hond. Slechts 5% zit op de huid van je hond. Een vrouwtjesvlo legt enkele weken na elkaar tientallen eitjes per dag. De omgeving kan dus snel besmet raken als je niet op tijd ingrijpt. Gebruik daarom best een omgevingsspray.
Ook in het geval van teken is het nuttig om de omgeving uit te kammen en aantrekkelijke plaatsen voor teken minder gastvrij te maken. Met andere woorden: snoei geregeld struiken en hoog gras in je tuin.
3. Je huisdier beschermen
Gebruik tijdig een product met langdurige werking. Je kan op veel manieren preventief te werk gaan: met banden, pipetten, shampoos ... Maar opgelet: gebruik nooit producten voor de hond op een kat of omgekeerd.
TIP! Je hond kan ook wormen hebben. Om dat te controleren, vind je bij Horta de Wormiscope testkit, samengesteld in samenwerking met de Universiteit Gent. Vraag ernaar in je Horta winkel! Je krijgt de resultaten digitaal opgestuurd, zo weet je meteen of je hond moet worden ontwormd.