Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
Bloedluis bij kippen

Bloedluizen bestrijden bij je kippen

Bloedluizen zijn de natuurlijke vijand nummer 1 van kippen. Ze kunnen je kippen veel last bezorgen, dus voorkom ze of wees er alleszins snel bij.

Bloedluizen zijn venijnige parasieten. Ze komen tevoorschijn zodra het warmer wordt (vanaf 20 °C). Overdag verbergen ze zich in de spleten van het hok, ’s nachts komen ze het bloed van je kippen zuigen. Als een kip last heeft van bloedluizen, krijgt ze jeuk, kan ze lusteloos worden, verward geraken en in het slechtste geval zelfs sterven. Zo ver zullen we het niet laten komen, maar wees dus wel alert.

Voorkomen

Het is dus altijd beter om bloedluizen in je kippenhok te vermijden. Ons advies: leg preventief tabakstelen in het hok en het legnest. De geur houdt bloedluizen op afstand. Leg zeker ook een zand- of stofbad aan (eventueel onder het kippenhok) en hou dat bad droog. Dankzij zo’n stofbad krijgen parasieten het bijzonder moeilijk om zich tussen de veren van je kippen te nestelen.

TIP! Een zand- of stof werkt het best als je het aanvult met lavameel of een bloedluizenpoeder.

Daarnaast zorgt een goede hygiëne ook ook voor minder bloedluizen. Het kippenhok regelmatig grondig schoonmaken en desinfecteren, zorgt ervoor dat de eitjes van de bloedluis verwijderd worden voordat ze kunnen uitkomen.

Bestrijden

Als je kippen zich verward gedragen of zich zonder energie voortbewegen, zit je waarschijnlijk toch met bloedluizen in het hok. Dan heb je verschillende manieren om ze te bestrijden:

  • Een biologische insectenbestrijder bevat levende organismen die op bloedluizen jagen en ze opeten. Let op: gebruik deze nooit in combinatie met een spray of poeder, want anders kunnen de beestjes zelf vast komen te zitten.
  • Spray op basis van silicumdioxide die bloedluizen immobiliseert. Werk zowel preventief als curatief.

TIP! Spuit heel goed in alle kieren en spleten van het kippenhok. Dat is waar de bloedluizen zich schuilhouden.

  • Poeder op basis van pyrethrum, een plantaardig extract dat wordt gewonnen uit een chrysantensoort. Bij het aanbrengen bepoeder je de pels lichtjes en wrijf je het zachtjes in op de kip met een borstel.
  • Anti Bloedluis Drinkmix stimuleert het immuunsysteem van de kip. Er wordt een eiwit geproduceerd dat de bloedluizen niet kan verteren. Het reduceert bovendien het stresshormoon van je kip. Meng het product preventief twee keer per week in het drinkwater. Voor een optimaal resultaat gebruik je het in combinatie met andere bloedluisproducten, zoals een spray of poeder.

Wees er op tijd bij

Het is heel belangrijk om alert te zijn voor signalen van bloedluizen. Eens ze in het kippenhok zitten, kunnen ze zich snel voortplanten en je kippen bijzonder veel last bezorgen.

  • De ontwikkeling van eitje naar volwassen bloedluis kan al binnen 7 dagen worden voltooid.
  • De vrouwelijke volwassen bloedluis legt 1 tot 9 eitjes per dag en 50 eitjes gedurende haar leven.
  • Hun eitjes kunnen 8 tot 10 maanden overleven.
  • De helft van de eitjes volgroeit daadwerkelijk tot een volwassen bloedluis.
  • De populatie bloedluizen kan in 6 dagen verdubbelen.
  • De bloedluis kan bij afwezigheid van voedsel tot wel 9 maanden overleven.