Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
Boomklever

De boomklever

Deze blauwgrijze vogel lok je naar jouw tuin met insectenlarven, zaden en noten.

Hoe kan je een boomklever herkennen?

  • Compact, halsloos, met korte recht afgesneden staart en forse spitse snavel
  • Blauwgrijze bovendelen en oranjebruine flanken en onderdelen
  • Opvallende zwarte oogstreep die de blauwgrijze kruin scheidt van witte kin en keel
  • Roestbruine buik

Hoe klinkt de boomklever?


Hoe lok je hem naar jouw tuin?

De boomklever eet vooral ongewervelden (insectenlarven, oorwormen, kevers, spinnen). Zijn dieet wordt in de herfst en de winter in belangrijke mate aangevuld met zaden en noten (vooral beuk- en hazelnoot). Soms voedt de boomklever zich ook met het sap van es, esdoorn, populier en berk.


  • De boomklever is een uitgesproken bosvogel. Toch duikt hij ook vaak op in tuinen en parken. Een oude boom in de tuin (liefst met spechtengaten) of een nestkast kan de boomklever aantrekken.
  • In de winter komt de boomklever ook vaak naar voederplaatsen. Vooral vetbollen, hazelnoten en pindanetjes scoren goed.
  • Door zijn specifieke manier van voedsel zoeken (op- en neer klauteren van boomstammen), kan je het voedsel best op maat aanbieden. Zoek een boomstam met enkele gaten en stop daar hazelnoten, ongezouten pinda’s of vet in.
TIP! De boomklever is erg luidruchtig (vooral in het voorjaar). Hij verraadt zijn aanwezigheid dan ook vooral door een uitgebreid repertoire van luide roepen.

Waar leeft hij?

De boomklever komt vooral voor in oude loofbossen. Ook parken en grote tuinen met eik of beuk kunnen geschikt zijn. Naaldbossen zijn in Vlaanderen minder in trek.

Hoe plant hij zich voort?

De boomklever broedt in boomholtes. De ingang wordt doorgaans dichtgemetseld met modder. Die gedroogde modder wordt steenhard en verhindert grotere soorten (spreeuwen, spechten) om het hol binnen te dringen. Het metselwerk wordt enkel door het vrouwtje uitgevoerd, een taak die enkele dagen duurt. De nestholte wordt binnenin bekleed met droge bladeren en houtschilfers (vaak dennenschors). Dit materiaal zou het nest beschermen tegen parasieten. Boomklevers vind je het hele jaar door in paren.

Boomklever

Weetjes over de boomklever

  • De boomklever is de enige inheemse vogel die zowel naar boven als naar beneden kan klimmen (dus met z’n kop naar omlaag). In tegenstelling tot spechten en boomkruipers gebruikt een boomklever zijn staart niet als steun. Hij heeft een korte staart maar stevige, korte poten met relatief lange tenen en lange nagels waardoor hij een goede grip heeft op boomschors. Vooral de zeer lange klauw aan de achterteen is hierbij van belang. Hij wandelt over de boomschors, waarbij hij zich afwisselend met de ene of de andere poot blijft vasthouden. Spechten en boomkruipers klimmen schoksgewijs, waarbij er altijd een moment is dat ze beide poten tegelijk loslaten.

  • Boomklevers leggen voedselvoorraden aan waarbij ze elk item apart verstoppen. Onderzoek toont aan dat boomklevers de exacte locatie van de verstopplekken tot 30 dagen kunnen onthouden.

  • Sitta, het eerst deel van de wetenschappelijke naam van de boomklever, is afgeleid van het Griekse sittē en betekent spechtachtig. De boomklever heeft met zijn krachtige snavel en boomkruipend gedrag inderdaad veel weg van een minispecht.

  • Jonge boomklevers zijn bijzonder vroegrijp. Ze hebben geen jeugdkleed en verlaten dus het nest met hetzelfde verenkleed als hun ouders. Dit hangt samen met het feit dat jonge vogels al heel vroeg een territorium kunnen innemen. Er zijn gevallen bekend van jonge boomklevers die minder dan twee weken na het uitvliegen al gepaard waren met een volwassen man of vrouw en er een eigen territorium op nahielden.

  • Net als boomklevers hebben ook halsbandparkieten in ons land een voorkeur voor oude nestgaten van de grote bonte specht. Boomklevers gaan echter pas in maart op zoek naar een geschikte broedplaats, terwijl halsbandparkieten al eind november starten met het verkennen van potentiële nestholten. Op het ogenblik dat boomklevers op zoek gaan naar geschikte nestholte, zijn de beste broedplaatsen vaak al bezet door halsbandparkieten, waardoor ze moet uitwijken naar minderwaardige plaatsen.

  • Boomklevers zijn standvogels, maar als de oogst aan beukennootjes mislukt, verplaatsen ze zich toch soms in het najaar: dan duiken ze ook vaak op in tuinen.
Winkelmedewerker
Heb je nog vragen of kom je graag ons assortiment eens bekijken in de winkel? Je bent altijd welkom bij Horta voor inspiratie en professioneel advies op jouw maat.