Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
Hondenleiband

De leiband: wat moet je weten?

Als je wandelt met je hond, moet je hem ook aanlijnen, dat is wettelijk verplicht. Je hebt verschillende manieren om dat te doen. 

Halsband of harnas?

  • Een halsband heeft als belangrijkste voordeel dat je hond veel bewegingsvrijheid heeft. De keerzijde? Als je hond heel opgewonden is tijdens het wandelen en flink trekt aan de lijn, wordt al die kracht opgevangen door zijn nek en dat is niet ideaal.

    TIP!
    Een handige truc om de halsband correct af te stellen: doe de halsband op de kleinste stand rond je hond zijn nek en zorg dat je vingers er nog tussen passen.

  • Dan is een tuigje een goed alternatief: een klein harnas dat de borstkas van je hond omvat. Op die manier wordt de kracht verdeeld over zijn hele lijf. Zeker voor een puppy is het beter om te starten met een tuigje met brede, zachte banden. Om druk op zijn nek te vermijden, want een puppy kan nog niet netjes meelopen aan de leiband.


De riem

Na een halsband of tuigje hebben we natuurlijk nog een goede lijn nodig. De keuze van de juiste leiband of hondenriem is voornamelijk afhankelijk van de grootte en het gedrag van je hond. Wil je een lange of korte lijn? Een klassieke riem (eenvoudig maar efficiënt) of een rollijn (met een automatisch oprolbaar systeem)? Een standaard lengte is zo’n 1,5 meter, maar de keuze is helemaal aan jou.

Een jachtlijn is ook een handige optie, omdat je die snel kan afdoen. Het is een hondenriem die eindigt in een lus om het hoofd van je hond. Zorg er dus wel voor dat je een jachtlijn kiest met een ‘stopper’ die je kan instellen zodat hij niet smaller kan worden dan de nek van je hond plus een vinger.

Qua materiaal is leder een populaire keuze, maar nylon halsbanden zijn beter bestand tegen water en drogen sneller. Een goed idee dus, als je hond een echte waterrat is. 

Halsband of harnas? Lange of korte leiband? Jachtlijn of automatische rollijn? Kies vooral wat voor jou en je hond het beste aanvoelt, maar laat je gerust eerst adviseren door een expert in één van onze Horta winkels.