Een gezonde bodem is dé basis voor een biodiverse tuin. Hoe goed je bodem het doet, hangt af van 4 factoren: structuur, zuurtegraad, organische stof en bodemleven. Hier gaan we dieper in op de aanwezigheid van organische stof. Wat is het en waarom is het zo belangrijk?
Met organische stof bedoelen we materiaal dat afkomstig is van levende organismen. Dat kunnen bladeren en takken, maar ook dode planten of dieren zijn. Zodra het helemaal is afgebroken door micro-organismen en onherkenbaar is geworden, spreken we van organische stof. Het is dus een complex mengsel van koolstofhoudende verbindingen en bestaat gemiddeld voor ongeveer 50% uit organische koolstof.
In het afbraakproces door de micro-organismen onderscheiden we twee processen:
TIP! Dat is het verschil tussen compost en humus. Compost is gedeeltelijk verteerd organisch materiaal, je vindt er nog stukjes van het oorspronkelijke materiaal in terug. Humus is volledig verteerd en onherkenbaar.
Organische stof speelt dus een cruciale rol in de goede werking en vruchtbaarheid van de bodem, het beïnvloedt verschillende bodemprocessen. Een bodem die rijk is aan organische stof, biedt meer biodiversiteit en is beter bestand tegen erosie en uitspoeling van voedingsstoffen. Hij beïnvloedt ook de hoeveelheid en beschikbaarheid van water en voedingsstoffen in de bodem.
Je kan een bodem die rijk is aan organische stof herkennen, al is het geen exacte wetenschap. Eerst en vooral is er de geur: die aangename, herkenbare bosgeur. Dat is logisch, want de grond zit boordevol natuurlijk materiaal. Daarnaast is er de kleur. Je zou kunnen zeggen: hoe donkerder, hoe beter. Een donkerbruine, bijna zwarte kleur is de kleur van humus. En ten slotte is er de structuur. Die zou los en kruimelig moeten zijn, omdat het een heel luchtige bodem is.
Je kan het organisch stofgehalte in de bodem verhogen door regelmatig organisch materiaal, zoals bladafval of compost, toe te dienen. Gebruik ook organische meststoffen. Deze voeden niet alleen je planten, maar ook de bodem. Zo wordt de bodem luchtiger en ontstaat er een rijk bodemleven.
This Modal is powered by moori Foundation