Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
Duiven winterkweek

De voordelen van winterkweek

Duiven hebben in de winter extra energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden en vaak houden ze zelfs een soort van winterslaap. De winterkweek lijkt dus een wat onnatuurlijk proces, maar biedt wel enkele voordelen.

De kweekperiode voor duiven start doorgaans eind november, begin december. Dat is belastend voor je duiven, maar de winterkweek biedt enkele duidelijke voordelen:

Het is een goede voorbereiding voor de weduwnaar.

De bedoeling van de winterkweek is dat je de volwassen duiven vroeg koppelt om te kweken en daarna ook vroeg scheidt. Zo kunnen je volwassen duiven zich in alle rust voorbereiden op het nieuwe seizoen dat in april/mei van start gaat. Het is wel verstandig om je duiven nog even te koppelen voor de eerste wedstrijd.

De jongen wennen vroeg aan hun nieuwe hok en zijn bakvaster.

Als alles goed gaat, heb je rond de kerstperiode je eerste jongen — duiveneieren kom meestal uit na 18 dagen. De eerste drie weken blijven ze bij de duivinnen of doffers in het hok. Na vier weken kan je de jongen spenen en in het hok voor jonge duiven plaatsen met een dikke laag stro op de grond.

Je hebt jongens die in april of mei al oud genoeg zijn om mee te spelen.

Na ongeveer 30 dagen kunnen je jonge duiven uitvliegen en kunnen ze ook voedsel eten buiten het nest. Deze duiven zijn tegen april/mei dan ook al bijna volwassen en kunnen aan wedstrijden deelnemen. Al moet je hen natuurlijk eerst trainen. Je kan een oude met een jongere duif samen laten vliegen, zodat de ene de andere kan ‘begeleiden’.

Help de natuur een handje

Het is dus een beetje tegen de natuur in om je duiven in de wintermaanden ‘aan het werk’ te zetten. Om je duiven zachtjes uit hun winterslaap te halen, kan je twee weken vóór het koppelen de dagen kunstmatig wat langer maken door bij te lichten.

Om de drift op te wekken, kan je ook een kweekolie over het voer verstrekken vanaf acht dagen voor het koppelen tot aan de leg van het tweede ei. Door deze olie zullen de duivinnen ook veel gelijkmatiger leggen

Winkelmedewerker

Heb je nog vragen of kom je graag ons assortiment eens bekijken in de winkel? Je bent altijd welkom bij Horta voor inspiratie en professioneel advies op jouw maat.