Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
BBQ - Direct of indirect grillen

Direct of indirect grillen

Als je barbecue een deksel heeft, kan je ook kiezen om indirect te grillen. Of je best direct of indirect grilt, hangt af van wat je klaarmaakt.

Direct grillen op de barbecue

Als je direct grilt op het rooster van je barbecue, gaart het vlees rechtstreeks door de warmte van de houtskool of het gas. Je roostert het vlees of de vis direct boven het vuur, meestal bij zeer hoge temperaturen.

  • Ideaal voor voedsel dat maar kort gegrild moet worden, zoals steak, scampi’s of kleine/dunne stukken vis en vlees.
  • Het eten is snel klaar om opgediend te worden.
  • Geschikt om grotere stukken vlees dicht te schroeien.

Wanneer je direct grilt, moet je constant bij de barbecue blijven. Je moet het eten geregeld omdraaien zodat het niet aanbrandt.

TIP! Het vet dat uit het vlees loopt, kan vetvlammen veroorzaken. Zo kan je eten verbranden. Dit moet je zeker voorkomen, want aangebrand voedsel is niet lekker en al helemaal niet gezond.

Direct of indirect grillen
BBQ - Direct of indirect grillen

Indirect grillen op de barbecue

Om indirect te grillen met je barbecue, heb je een deksel nodig. Door het deksel te sluiten, creëer je een oveneffect: het vlees of de vis wordt dus niet gegaard door de rechtstreekse hitte, maar door de rookgassen in de barbecue. De warmte wordt gelijk verdeeld over je stukken vlees of vis die zo geleidelijk aan kunnen garen. Indirect grillen, doe je dus best bij een middelmatige temperatuur.

  • Ideaal voor grotere stukken vis of vlees die langzaam moeten garen. Als je ze direct grilt, zouden ze langs de buitenzijde verbranden en vanbinnen nog rauw zijn.
  • Je eten krijgt een knapperig korstje en je hoeft het niet om te draaien. De warmte komt namelijk van overal onder het deksel.
  • Vetvlammen komen niet voor, daarvoor krijgt het vuur te weinig zuurstof. Je hoeft dus niet de hele tijd de barbecue in de gaten te houden.

Houtskoolbarbecue: wacht tot de kolen gloeien. Hark de helft van de kolen naar één zijde en de andere helft naar de andere. In het midden zet je een vuurvaste schaal. Vlees of vis leg je daarboven op de grill.

Gasbarbecue: schakel één brander uit. Leg het vlees of de vis boven de brander die níét brandt.

TIP! Gebruik bij indirect grillen aromaten zoals wijn, bier, bouillon of kruiden onder het vlees of de vis. Dit geeft allerlei lekkere smaken aan het voedsel.

Winkelmedewerker

Heb je nog vragen of kom je graag ons assortiment eens bekijken in de winkel? Je bent altijd welkom bij Horta voor inspiratie en professioneel advies op jouw maat.