Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
Border aanleggen

Een border aanleggen in 3 stappen

Een border aanleggen, is de moeite waard. Mits een beetje planning wordt het gegarandeerd een absolute eyecatcher én tegelijkertijd een heerlijk rustpunt in je tuin.

First things first: waar wil je de border en hoe groot zal die zijn? Is er veel schaduw of net veel zonlicht? Hou hier rekening mee bij de keuze van je planten. Kies je voor een plekje dat veel uren zon krijgt op een dag, dan kies je uiteraard best niet voor planten die veel schaduw nodig hebben en omgekeerd. In elk geval: als je weet hoeveel plaats je hebt en waar de border komt, kunnen we overgaan naar stap 1.

1. Kies je planten

Zoals net beschreven, zijn je planten afhankelijk van de plaats die je hebt gekozen. Heb je genoeg plaats en een of meerdere borders die zowel in als uit de zon staan? Dan zijn je mogelijkheden eindeloos: denk maar aan groenten en kruiden, wilde bloemen, siergrassen, bloemen die de biodiversiteit bevorderen, zuiderse planten ...

Maak je keuze uit ons enorme aanbod planten in je Horta winkel!

Border aanleggen
Border aanleggen

2. Plan je border

Hou rekening met de hoogte, de bloeitijd en de kleuren van je gekozen planten. Het eindresultaat moet mooi in harmonie zijn, toch? Vaak heb je enkele eyecatchers die meteen de aandacht zullen trekken, maar idealiter vul je de border ook op met andere, ‘neutralere’ planten. Anders dreigt het wat te veel van het goede te worden.

Je kan dit vermijden door alvast je gekozen plantjes (die nu nog in een pot zitten) letterlijk op de grond te zetten waar je ze zou willen planten. Neem een stapje terug. Ziet het er goed uit? Dan is het tijd voor de laatste en leukste stap!

Lees ook: Verschillende vaste planten voor je border

3. Planten

Nu je weet wat er waar komt, is het tijd om te planten! Zorg voor een optimale bodemkwaliteit, afhankelijk van de plantjes die je hebt gekozen. Bij Horta vind je een uitgebreide keuze aan meststoffen en bodemverbeteraars.

Heb je nog vragen of kom je graag ons assortiment eens bekijken in de winkel?
Je bent altijd welkom bij Horta voor inspiratie en professioneel advies op jouw maat.