Kunststof omheiningen, draadafsluitingen, steenkorven of betonnen beschutting vragen zo goed als geen onderhoud. Dat is bij een houten tuinafsluiting anders, maar het loont de moeite. Welke behandeling nodig is en hoe vaak je die herhaalt, hangt af van de houtsoort en of die werd geïmpregneerd.
Zachtere houtsoorten, zoals dennenhout, worden meestal onder hoge druk geïmpregneerd om ze te beschermen tegen vocht, houtrot of insecten. Geïmpregneerd hout is dus onderhoudsvrij. Om helemaal gerust te zijn, kan je het hout wel nog behandelen om te vermijden dat het van kleur verandert onder invloed van zon en weersomstandigheden. Hiervoor bestaan speciale oliën in veel verschillende soorten en kleuren.
Kies je voor een houten tuinafsluiting in een duurzame en hardere houtsoort, zoals iroko, itauba, eik, robinia, larix of red cedar, dan ben je ook zeker van een onderhoudsvrije omheining. Het onbehandelde hout zal na verloop van tijd een mooie grijze patine krijgen.
Een omheining van niet-geïmpregneerd hout moet je dus wel regelmatig behandelen met een houtbeschermingsmiddel. Hiervoor kan je ook gebruikmaken van natuurlijke oliën, watergedragen verf of beits. Een behandeling met tuinhoutbeits maakt de houten omheining van je tuin weersbestendig en waterafstotend. Tegelijk kan het hout wel blijven ademen.
TIP! Gebruik een tuinhoutbeits die onschadelijk is voor plant en dier.
Ga als volgt te werk:
Heb je nog vragen of kom je graag ons assortiment eens bekijken in de winkel? Je bent altijd welkom bij Horta voor inspiratie en professioneel advies op jouw maat.