Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
Senior paard

Een ouder paard verzorgen

Voor een senior paard liggen zijn fysieke hoogdagen achter hem. Stilaan zal je merken dat zijn spiermassa afneemt en zijn natuurlijke weerstand wat vermindert. Dat is natuurlijk, maar veel andere fysieke kwaaltjes kunnen we wel voorkomen of tenminste afremmen door zijn voeding en verzorging aan te passen.

Symptomen

Het lichaam van je paard verandert. Hierdoor kan ook zijn gedrag veranderen. Wees alert voor zulke signalen. Wordt hij sneller moe dan normaal? Wordt hij liever niet of minder gezadeld? Zoekt hij nog contact op met andere paarden of is hij liever rustig en alleen?

 • Slijtage van gewrichten
  Het kraakbeen in gewrichten, dat botten soepel laat bewegen, slijt langzaam weg. Botten kunnen hierdoor tegen elkaar wrijven en dat maakt het pijnlijk om te bewegen. Slijtage kan je niet genezen, maar goede voeding, een gezond gewicht en voedingssupplementen kunnen gewrichten positief beïnvloeden. Zorg dat je senior paard in elk geval in beweging blijft, dat is essentieel.
 • Gebitsproblemen
  Als je paard vermagert, langzamer eet of tandenknarst, is het verstandig om een tandarts naar zijn gebit te laten kijken. Een paard heeft 12 snijtanden en 24 kiezen en die kiezen blijven groeien tot hij senior is. Daarna zwakt de wortel af en vallen ze uit. Aangezien ze niet allemaal even snel afslijten, kunnen er ‘haken’ ontstaan die de wangen beschadigen en het kauwen moeilijker maken.
 • Spijsverteringsproblemen
  Oudere paarden kunnen voedingsstoffen minder goed opnemen. Dit geldt zowel voor ruwvoer als voor krachtvoer. Daardoor kan je senior paard afvallen terwijl hij nochtans evenveel eet en zelfs minder werkt. Dan is een verandering in zijn spijsvertering vermoedelijk de oorzaak. Pas zijn voeding aan. 

Wat kan jij doen?

 • Pas zijn voeding aan
  Je paard beweegt minder en kan moeilijker voedingsstoffen opnemen. Daarom geef je best aangepaste seniorvoeding. Dat voer heeft een speciale samenstelling waarbij de hoeveelheid energie dat je paard binnekrijgt aansluit bij zijn activiteitenniveau. Op die manier zal hij makkelijker de voedingsstoffen kunnen opnemen.

Ons aanbod paardenvoer

 • Gezonde supplementen
  Je kan zijn rantsoen aanvullen met voedingssupplementen, afhankelijk van zijn gezondheid of klachten. Er zijn bijvoorbeeld supplementen die extra vitaminen bevatten of die de gewrichten extra ondersteunen.

Winkelmedewerker

Heb je nog vragen of kom je graag ons assortiment eens bekijken in de winkel? Je bent altijd welkom bij Horta voor inspiratie en professioneel advies op jouw maat.