Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
Overgewicht bij paard

Is mijn paard te dik?

Wist je dat meer dan de helft van de recreatief gehouden paarden overgewicht heeft? Net als bij mensen is overgewicht (of zelfs obesitas) slecht voor de gezondheid van paarden. Veerle Vandendriessche, dierenarts en nutritionist bij Pavo, heeft al meerdere afvaltrajecten begeleid en geeft je hier 7 tips om je paard gezond te laten afvallen.

Bepaal hoe dik je paard is

De eerste stap is het uitvoeren van een Body Condition Score. De meest betrouwbare methode is de 9-punts Body Condition Score (BCS). Dit systeem geeft een indicatie over het totale lichaamsvet: voel aan de onderhuidse vetophopingen op zes verschillende lichaamsgebieden: de nek, schoft, rug, staartbasis, ribben en het gebied achter de schouders. Je paard krijgt een score van 1 (extreem mager) tot 9 (extreem vet). Een BCS van 5 is ideaal. 

Creëer een negatieve energiebalans

Om paarden te laten afvallen, is het belangrijk om een zogenaamde ‘negatieve energiebalans’ te creëren. Simpel gezegd: je paard moet meer energie verbruiken dan hij binnenkrijgt, zónder dat dit ten koste gaat van de spiermassa. Dat zit hem in een combinatie van voeding, management en beweging.

  • Weidegang: Paarden komen het meeste bij van gras. Beperk de weidegang dus als hij overgewicht heeft (een alternatief is een zandpaddock). Vanaf een BCS van 7 en hoger is het advies om je paard (tijdelijk) helemaal niet op de wei te zetten.
  • Ruwvoer: Een paard moet dagelijks zo’n 1 à 1,5% van zijn lichaamsgewicht aan drogestof uit ruwvoer binnenkrijgen. Paarden die te dik zijn, mogen niet meer dan 1,3% krijgen. Let op: geef nooit te weinig ruwvoer! Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je paard.
  • Krachtvoer: Beperk of stop met het geven van krachtvoer. Gebruik liever een balancer om, ondanks de krachtvoereliminatie, er toch voor te zorgen dat je paard alle nodige vitaminen, mineralen en sporenelementen binnenkrijgt.

Test de voedingswaarden in je ruwvoer

Het is heel belangrijk dat je paard, ook al moet hij afvallen, toch voldoende ruwvoer krijgt. Om te voorkomen dat hij hier dikker van wordt, moet je ruwvoer met een lage energiewaarde geven. Met een Pavo Ruwvoer Quickscan analyseer je eenvoudig het drogestof-percentage en de suiker-, energie- en eiwitgehaltes van je ruwvoer. Zo kun je kijken of jouw hooi geschikt is voor een paard dat moet afvallen.

Beweeg meer

Om de vetverbranding goed op gang te krijgen, is beweging cruciaal. Hierdoor spreekt je paard zijn energiereserves aan en verliest hij gewicht. Het is wel belangrijk dat je je paard stapsgewijs meer en intensiever laat bewegen en niet van de ene dag op de andere. Zo voorkom je blessures en overbelasting. Een mooi uitgangspunt: elke maand 20% meer bewegen: 20% meer stappen, draven en galopperen.

Voorzie voldoende eiwit

Een paard dat (ineens) meer en intensiever beweegt, heeft een hogere eiwitbehoefte. Eiwit helpt enerzijds de vetverbranding te ondersteunen en helpt anderzijds de spieren goed te verzorgen en spierafbraak te voorkomen. 

Ga niet te snel

Het is heel belangrijk dat paarden geleidelijk afvallen. Een paard haalt zijn energie uit vetten, koolhydraten en eiwitten. Te snel gewicht verliezen, of een verkeerde balans in het rantsoen, kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, zoals spierafbraak, leververvetting, koliek, maagzweren en insulineresistentie. Om je paard verantwoord te laten afvallen, is een gewichtsverlies van 0,5 tot 1% per week ideaal. 

Hou een logboek bij

Gewichtsopvolging is zeer belangrijk. Weeg, meet en scoor je paard iedere maand en hou dit voor jezelf bij in een schema. Noteer hier ook de beweging (in minuten) en het rantsoen, zodat je tijdig kunt bijsturen.

TIP! Vraag je dierenarts om een volledige gezondheidscheck bij je paard te doen voor je aan het afvaltraject begint. Zo kun je medische redenen van overgewicht alvast uitsluiten.

Heb je nog vragen of kom je graag ons assortiment eens bekijken in de winkel? Je bent altijd welkom bij Horta voor inspiratie en professioneel advies op jouw maat.