Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten

Ja, brood is gezond!

Koolhydraten liggen al langer onder vuur en vandaar wordt ook vaker de vraag gesteld: is brood dan wel gezond? Wel: ja, want brood is een belangrijke leverancier van nuttige, meervoudige koolhydraten en ook vezels, zaken die wij nodig hebben om te kunnen functioneren. Daarnaast is het ook een bron van vitaminen en mineralen. Al hangt het ook af van de samenstelling van het brood en geldt zoals steeds: te veel van het goede is niet gezond.

In de voedingsdriehoek staat brood helemaal bovenaan, naast groenten, fruit en peulvruchten ... op voorwaarde dat het volkoren- of bruin brood betreft met minstens 50% volle granen. Voedingsdeskundigen zien brood (en dan zeker volkorenbrood) als een gezonde bron van energie en een basisvoedingsmiddel in een evenwichtig voedingspatroon.

TIP! Wit of bruin brood met minder dan 50% volle granen, of luxebrood zoals melkbrood, suikerbrood en rozijnenbrood bevat doorgaans meer calorieën omdat er meer vet en/of suiker aan is toegevoegd en minder vezels, vitaminen en mineralen.

In zo’n evenwichtig voedingspatroon moet minstens 55% van de energie afkomstig zijn van (meervoudige) koolhydraten, denk daarbij aan zetmeel. Wel, graanproducten als brood zijn belangrijke leveranciers van deze meervoudige koolhydraten en brengen daarnaast voedingsvezels, plantaardige eiwitten, vitaminen (vitamine B1 en niacine) en mineralen aan (ijzer, magnesium, zink en fosfor).

Volkorenbrood, waarin nagenoeg de volledige tarwekorrel is verwerkt, bevat meer essentiële voedingsstoffen dan wit brood. Door extra granen of zaden toe te voegen, krijg je een nog rijkere broodmengeling boordevol vitaminen en mineralen.

De voedingswaarde van brood

Koolhydraten

Samen met eiwitten en vetten behoren koolhydraten tot de drie macronutriënten waaruit onze voeding bestaat. Koolhydraten leveren energie en zijn belangrijk voor een goede hersenfunctie en voldoende rode bloedcellen. In brood kan je vezelrijke koolhydraten vinden, ook bekend als trage of meervoudige koolhydraten. Die hebben een gunstig effect op de opname van glucose in het bloed. De snelle of enkelvoudige koolhydraten die je bijvoorbeeld in snoep kan vinden, hebben dan weer een minder positief effect op de bloedsuikerspiegel.

Eiwitten

De grondstof voor bloem is tarwe. De tarwekorrel bestaat uit 3 delen: de zemelen (het omhulsel), de kiem en de meelkern. Bij het maalproces wordt deze meelkern gescheiden van de rest van de korrel en zo krijg je bloem. De meelkern bestaat hoofdzakelijk uit zetmeel en bevat ook gluten. Dit is een eiwit, dat door zijn hoeveelheid en zijn kwaliteit in grote mate de bakwaarde van de tarwe bepaalt.

De hoeveelheid gluten in een brood verschilt per graansoort. In tarwe zitten er bijvoorbeeld veel meer gluten in het eiwit dan in spelt. Daarom zegt men van speltbrood dat dit een glutenarm brood is, maar dat is dus niet het geval.

TIP! Bij Horta vind je ook een mengeling om makkelijk je eigen glutenvrij broodje te bakken! Je kan zelfs kiezen tussen een mix voor wit brood of een vezelrijk brood.

Vetten

Over het algemeen bevat brood weinig vet. 5 tot 7 sneden brood bevatten ongeveer 5% van de aanbevolen benodigde hoeveelheid vetten per dag.

Mooi meegenomen: brood is natuurlijk ook gewoon lekker! En je kan eindeloos variëren met grootte, vorm of smaak en lekker afwerken met noten of zaden. Met ons uitgebreide assortiment bloemmengelingen en all-in-mixen kan je makkelijk zelf aan de slag. Smakelijk!

Ons aanbod broodmixen

Ontdek ons assortiment

Meerdere varianten
Meerdere varianten
BROOD IN DE KIJKER
Bloem voor brood & fijn gebak 2,5kg
Vanaf € 4,70 € 5,25