Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten

Je kitten opvoeden

Met een kitten in huis valt er vanalles te beleven. Ze slaapt natuurlijk nog heel veel, maar zodra ze wakker is, gaat ze op ontdekking. Ze leert een hele nieuwe wereld kennen, leert omgaan met nieuwe prikkels, baasjes en andere dieren. Wat mag wel en wat mag zeker niet? Dit is waar jij als baasje in het verhaal komt. Je kan haar helpen!

De eerste kennismaking

Kittens zijn heel avontuurlijke beestjes en gaan graag op ontdekking. Zorg ervoor dat jouw nieuwe vriend op een veilige manier op onderzoek kan. Je wil tenslotte dat je kitten zich helemaal op haar gemak voelt. Met andere woorden: zorg dat je huis kittenproof is.

  • Werk elektrische bedrading weg. 
  • Controleer of je geen giftige kamerplanten hebt. Laat ook geen etensresten rondslingeren. Ze mag dan wel op ontdekking gaan, maar je kitten mag niet alles eten.
  • Hou ramen en deuren gesloten.
  • Zorg voor een lekker warm en rustig plekje in huis.
  • Zet de kattenbak niet bij de eet- en drinkbak.
  • Zorg voor plekjes in de hoogte waar je kat een goed overzicht op de ruimte heeft, zo voelt ze zich veilig.
Wanneer je je kitten voor het eerst gaat ophalen, kan je haar geruststellen met een comfortabele zachte reismand, een geurdoekje en een dekentje. Leg dit mandje na de rit ook in de kamer waar je kitten de eerste dagen zal verblijven. Op die manier kan je kitten rustig wennen aan haar nieuwe omgeving en al die nieuwe geuren. In de dagen die volgen, laat je haar de rest van het huis ontdekken.


TIP!  Heb je al andere katten in huis? Laat hen dan rustig aan elkaar wennen en zorg dat je nieuwe kitten een een apart kamertje heeft.

Socialiseren

Met socialisatie bedoelen we het emotioneel groeien of het leren omgaan met nieuwe prikkels. Dat gebeurt bij kittens in twee fases.

Nieuwsgierigheidsfase

In de eerste socialisatiefase speelt de mama een grote rol. De fase vindt plaats wanneer de kittens tussen 3 en 7 weken oud zijn en doorgaans dus nog bij de fokker (en hun mama) zijn. Gedurende deze fase leren kittens hoe ze moeten omgaan met mensen en andere dieren, ze leren geluiden (her)kennen en worden zindelijk.
Als je kitten deze fase goed is doorgekomen, krijg je een nieuwsgierig en tevreden poesje, dat op latere leeftijd minder bang zal zijn van mensen, andere dieren of nieuwe omgevingen.

Angstfase

Tijdens de tweede socialisatiefase (vanaf 8 weken) gebeurt er héél veel: het katje wordt voor het eerst gescheiden van mama, broers en zussen, onderneemt een reis, leert nieuwe mensen kennen en komt in een compleet andere omgeving terecht, met nieuwe geuren en mogelijk ook andere dieren. Je begrijpt dat die initiële nieuwsgierigheid even plaats maakt voor ... angst. 

Deze fase is heel belangrijk voor de verdere ontwikkeling van het gedrag van je kitten en jouw rol hierin als baasje is essentieel. Door je kitten te trainen en positieve ervaringen te geven, kan je haar angst wegnemen. Blijf vooral nieuwe prikkels aanbieden, maar doe dat in haar veilige omgeving en met jou in de buurt. Neem er je tijd voor, forceer niks. Laat je kitten vooral in haar eigen tempo aan de omgeving en aan jou wennen. 

De ene kat is natuurlijk de andere niet. Sommige zijn na enkele weken klaar om de wereld te ontdekken, andere hebben wat meer tijd nodig. Hou dat in de gaten, katten geven doorgaans zelfs aan wanneer ze ergens klaar voor zijn.

Zindelijkheidstraining

De meeste kittens hebben dus al tijdens de eerste socialisatiefase van hun mama geleerd om naar de kattenbak te gaan. Maar een ongelukje is nooit veraf, zeker niet in de nieuwe omgeving waarin je kitten nog haar weg moet vinden. Laat je kitten de eerste weken dus vooral wennen aan haar nieuwe thuis. Daarna introduceer je de kattenbak.

  • 1+1=3
    Zorg dat je voldoende kattenbakken in huis hebt. Dat betekent: altijd één extra kattenbak voor het aantal katten dat je in huis hebt. Heb je twee katten, dan heb je dus drie kattenbakken nodig.

  • Privacy, please
    Katten zijn nette beestjes. Ze houden het graag proper. Maak dagelijks de kattenbak proper — de meeste katten weigeren simpelweg op een vieze kattenbak hun ding te doen — en ververs de kattenbakvulling wekelijks. Denk ook na over waar je de kattenbak zet: niet in de buurt van de eet- en drinkbak. Wij eten toch ook liever niet naast het toilet?

TIP! Is het toch nog allemaal wat nieuw voor je kitten? Zet haar dan in de kattenbak, pak voorzichtig haar voorpootjes en graaf samen in het grind. Van hier zal het instinct van je kitten het overnemen en begrijpen dat ze hier haar behoefte kan doen.

  • Nee, dank je?
  • Weigert je kitten de kattenbak te gebruiken of deed ze het eerst wel en dan plots niet meer? Dan heeft dat wellicht met een van de bovenstaande zaken te maken. De kattenbak is niet proper of ze staat niet op een rustige plek. Het is belangrijk dat je kitten zich rustig en veilig voelt, laat haar dus met rust wanneer ze naar de kattenbak gaat.

Naar buiten

Katten zijn van nature jager. Vroeg of laat willen ze dus naar buiten en hun omgeving verkennen. Ook al kan dat best eng zijn voor je kitten. Wacht daarom tot ze minstens vier weken bij jou is voor je haar naar buiten laat en blijf die eerste keer ook in de buurt. Het kan helpen om je tuin af te sluiten. 
Zodra ze vertrouwd is met haar nieuwe omgeving, kan je een kattenluik installeren en introduceren. Die vind je in verschillende maten en soorten. Zo zijn er modellen die automatisch openen wanneer ze het halsbandje van jouw kat herkennen, zo kan enkel jouw kat binnen. Je vindt er ook met een tijdsklok, wanneer je kat op bepaalde tijdstippen niet naar buiten mag. Heb je geen geschikte muur? Dan vind je ook kattenluikjes die je in glas kan plaatsen.