Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
Paardenstal

Je paard blijft op stal of heeft stress? Pas zijn voeding aan

Pas de voeding van je paard aan als hij op stal blijft of gevoelig is voor stress. Het is belangrijk dat de hoeveelheid energie die je paard binnenkrijgt, in evenwicht is met de hoeveel energie die hij verbruikt.

Voldoende bewegen

Een paard is van nature een vluchtdier en een steppedier, dat zich voortdurend verplaatst van voedselarm naar voedselrijk gebied. Dat leidt in hun natuurlijke habitat automatisch tot veel beweging, maar onze paarden hebben meestal een beperkt bewegingsgebied.

 • Benut de beschikbare ruimte optimaal.
 • Breng variatie in het dagelijkse programma van je paard.
 • Voorzie voldoende mogelijkheden om te bewegen en ga zo verveling bij je paard tegen.
 • Stressgevoelige paarden zet je best 2 à 3 uur per dag op de weide.

TIP! Wanneer je paard stress heeft of weer naar buiten mag na een lange periode van rust, kan het helpen om een kalmeringssupplement toe te dienen. Dit voorkomt dat hij te onstuimig wordt bij zijn eerste ritje of weidegang en dat hij zich onmiddellijk weer zou blesseren.

Paard in beweging

Energie doseren

Wanneer je weet hoeveel energie je paard nodig heeft, kan je deze energie onder verschillende vormen toevoegen aan het menu van het paard. Bij stressgevoelige paarden of paarden die moeten rusten, kan je die energie best toevoegen onder de vorm van vezels en vetten.

Die leveren trage energie op die over een lange termijn wordt opgenomen. Zo vermijd je grote energiepieken. Vezels vind je voornamelijk in ruwvoer. Dat is niet alleen een goede bron van langzame energie, maar gaat ook de verveling bij je paard tegen, omdat hij hier lang op kan kauwen.

TIP! Granen geven ook energie, maar zorgen voor energiepieken. Dat is niet de bedoeling als je paard op stal staat of moet rusten. Verdeel beter de granen, zoals haver en tarwe , over meerdere maaltijden en verminder de hoeveelheid suiker en zetmeel per maaltijd.

Stress verminderen

Bepaalde nutriënten hebben een ontspannende en rustgevende werking voor je paard.

 • Magnesium helpt het hartritme en de bloeddruk te regelen.
 • Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat je paard niet zelf kan aanmaken. Het stimuleert de aanmaak van een aantal belangrijke stoffen waaronder de neurotransmitter serotonine.
 • Serotonine is een anti-stress hormoon dat je paard een goed gevoel geeft. Je vindt het in vitamine B (voornamelijk B1), die ook ook belangrijk voor het evenwicht in de neurotransmitters en zenuwcellen.

Ook heel wat kruiden, en vooral de combinatie van verschillende kruiden samen, kunnen een kalmerende werking hebben zonder de motoriek te beïnvloeden.

 • Avena Sativa: bevat vitaminen B1, B2, B6 en magnesium. Ontspannende werking.
 • Betula: verhoogt de werking van de nierfunctie en vertraagt op die manier de aanmaak van adrenaline.
 • Glycyrrhiza Glabra: glycyrrhizine heeft een synergetisch effect op cortisol dat de aanmaak van adrenaline controleert.
 • Passiflora: efficiënt kalmeringsmiddel, vermindert het concentratievermogen niet.
 • Allium Sativa: positief effect op het zenuwstelsel.

Heb je nog vragen of kom je graag ons assortiment eens bekijken in de winkel? Je bent altijd welkom bij Horta voor inspiratie en professioneel advies op jouw maat.