Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
Je vijver aanleggen

Je vijver aanleggen in 5 stappen

Zodra je weet welk soort vijver je wil, hoe groot die zal zijn en welke vorm hij zal hebben, volgt het echte werk. Plan hiervoor voldoende tijd in en haal al het nodige materiaal al in huis. Leg je een grote vijver aan? Voorzie dan een container om het uitgegraven zand af te voeren. Volg nauwgezet de vijf stappen en raadpleeg gerust je Horta-expert in de winkel als je vragen hebt.

STAP 1. Graaf de kuil van je vijver

Zet je gekozen vijveromtrek nauwkeurig af. Dit doe je makkelijk met paaltjes en een touw, maar je kan ook wit zand strooien om de omtrek af te bakenen. Eens de omtrek is afgezet, gaat de schop in de grond!

  • Graaf je vijver uit per plateau. Wil je bijvoorbeeld dat een deel van je vijver 50 cm diep is en een ander deel 70 cm diep, dan graag je eerst de volledige omtrek van de vijver op 50 cm uit. Pas daarna graaf je een deel dieper uit.!
  • Hoe diep je elk plateau uitgraaft, hangt ook af van de waterplanten die je wil plaatsen en van hun worteldiepte.!
  • Belangrijk: graaf per plateau 10 cm extra, omdat hier nog plaatzand zal op komen (stap 2) — fijn zand dat voorkomt op de bodem van rivieren.!
  • Verwijder wortels en andere scherpe objecten zoals stenen aan de zijkant.!
  • Doorgaans plant je de vijverplanten in mandjes. Wil je ze liever rechtstreeks in de vijveraarde planten? Graaf dan nog eens 10 tot 15 cm dieper per plateau.

TIP!  Gebruik voor waterplanten potgrond of substraat speciaal voor waterplanten. We raden het af om gewone potgrond te gebruiken, want dan krijg je gegarandeerd problemen met algen.

STAP 2. Stabiliseer je vijverplateaus met plaatzand

Strooi op elke horizontale laag 10 cm plaatzand en druk het netjes aan. Dit wit zand dient als stabilisator voor de verschillende plateaus in je vijver. Het beschermt de vijverfolie tegen lekkage en voorkomt problemen met grondwater.

STAP 3. Plaats je vijverfolie en andere beschermdoeken

Doorgaans gebruik je voor aanleg van je vijver vijverfolie op rol. Deze rollen zijn beschikbaar in verschillende breedtes. De lengte laat je afsnijden in functie van de grootte van je vijver. Probeer de vijverfolie uit één stuk te houden. Is dit niet mogelijk, kies dan voor vijverfolie in EPDM of PVC, want die kan je het makkelijkst kleven.

  • Voorzie voldoende vijverfolie om achteraf problemen te voorkomen. Bovenop de lengte en de breedte van je vijver kan je best nog twee keer de diepte van de vijver meerekenen. Voeg langs elke zijde nog een reserve van ongeveer 50 cm vijverfolie toe.
  • Plaats eerst een anti-worteldoek om je vijver te beschermen tegen doordringende wortels. Leg daar bovenop vliesdoek en breng dit ook aan langs de randen van je vijver. Dit zorgt voor extra bescherming van de vijverfolie. Verzwaar eventueel de overlappingen van deze verschillende doeken aan de rand van je vijver.
  • Start op de bodem en rol de vijverfolie langs de wanden en plateaus tot aan de rand van je vijver. Verzwaar opnieuw aan de rand maar snij het folieoverschot nog niet af — de overschotten pakken we aan in de laatste stap.
  • Leg de vijverfolie niet té strak, want het water drukt de folie later nog sterk naar buiten. Plooien en vouwen zijn nog steeds goed zichtbaar en zorgen voor een slordig uitzicht, maar zodra het water wordt toegevoegd, verdwijnen ze vanzel.

STAP 4. Vul je vijver met water en planten

Je kan de vijverkuil nu vullen met water. Hiervoor gebruik je best leidingwater. Put-, grond- of regenwater kan de algengroei bevorderen of het water doen verkleuren door een te hoog gehalte aan voedingsstoffen of een afwijkende zuurtegraad. Gebruik zeker geen slootwater. Dat bevat ziektekiemen die nefast kunnen zijn voor je planten en vissen. Laat je vijver nu een dagje rusten zodat de randen zich mooi kunnen zetten door de druk van het water.

TIP!  Noteer de waterstand voor en na het vullen van de vijver. Op die manier ken je precies de inhoud van je vijver.

Waterplanten plant je best vlak voor of tijdens het vullen van je vijver met water. Doe je dit niet, plant ze dan zeker binnen de 24 uur in je vijver. De aanwezigheid van waterplanten van bij de opstart is essentieel voor een goed waterevenwicht.

STAP 5. Werk de rand van je vijver netjes af

Normaal gezien heb je nu aan de rand van je vijver wat vijverfolie op overschot. Die kan je gewoon verzwaren, maar dat oogt niet zo heel fraai. Een mooiere oplossing: graaf rondom je vijver een geul van zo'n 15 cm diep. Leg het overschot van de vijverfolie in die geul, snij de randen af en vul de geul met zand. Zo krijg je een natuurlijke afwerking van de rand van je vijver.

TIP!  Liever een strakkere afwerking? Kies dan voor bakstenen, tegels of een ander materiaal naar keuze.

Nu je vijver aangelegd en gevuld is, is het zaak om het water zo snel mogelijk in evenwicht te krijgen en te houden. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel!

De opstart van je vijver