Zodra je zwembad is opgezet, aangelegd of ingebouwd, kan je het vullen met water. Kies je voor regenwater of leidingwater? En hoeveel water heb je precies nodig? Dat leggen we je hier graag uit.
Wat je ook kiest: je zal sowieso moeten bijsturen na het vullen. Regenwater is te zacht en heeft een te lage alkaliniteit. Leidingwater bevat, afhankelijk van de regio waar je woont, doorgaans veel kalk en heeft dus een hoge hardheid.
Toch raden we leidingwater aan, omdat je het makkelijker op peil krijgt en je hebt minder moeite om het nadien in evenwicht te houden. Grond- of regenwater kan snel een ijzerafzetting geven en door de lage alkaliniteit kunnen er zeer snelle fluctueringen in waterkwaliteit optreden.
Om te weten hoeveel water je nodig hebt, moet je eerst het juiste volume van je zwembad kennen. Als je het niet meer weet sinds de aanleg of aankoop, zijn er drie mogelijke formules, afhankelijk van de vorm van je zwembad. Het resultaat drukt zich uit in kubieke meters.
Zodra je zwembad is gevuld, begint het onderhoud en behandel je het water. Je hebt het natuurlijk nog maar net gevuld met proper water, maar het is wel de bedoeling om dat ook zo te houden. Heel wat externe factoren hebben namelijk invloed op de helderheid en hygiënische kwaliteit van je zwembadwater. Denk maar aan de werking van de pomp of de filter, hoe vaak er wordt gezwommen, weersomstandigheden, vallende bladeren ... Daarom is het essentieel dat je meet en bijstuurt. Hoe je dat doet, lees je hier!
TIP! Respecteer altijd de correcte volgorde van de verschillende parameters. Zorg bijvoorbeeld eerst dat de zuurtegraad optimaal is vooraleer je het chloorgehalte op peil brengt.
Wil je een handig overzicht, zoals in dit artikel beschreven, graag bij de hand houden? Download dan onze gratis brochure! Die kan je gemakkelijk en regelmatig doorheen het jaar raadplegen.
This Modal is powered by moori Foundation