Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
Aardappelen voor moestuin

Kies voor resistente aardappelen

Ondervind je soms moeilijkheden bij je aardappelkweek, of neem je gewoon liever geen risico? Dan kan de keuze van je aardappelen een succesvolle oogst garanderen.

Aardappelen zijn niet ongevoelig voor weersomstandigheden of bepaalde ziekten, zoals meeldauw of de aardappelplaag. Bovendien zien we jaarlijks de zomertemperaturen stijgen en als gevolg van die droogteperiodes ook een gebrekkige watervoorraad. Dat is geen goed nieuws voor de moestuin.

Maar de ene aardappel is de andere niet. Sommige vroege aardappelen bevatten bijvoorbeeld meer voedingsstoffen en zijn beter bestand tegen de koude. Andere aardappelrassen zijn dan weer beter bestand tegen periodes van droogte of hoge temperaturen. En nog andere aardappelrassen (rassen of variëteiten) zijn in mindere of meerdere mate resistent tegen de aardappelziekte.

TIP! Resistente soort of niet, dek de gewasrijen af met een anti-insecten vliesdoek en stro om ze te beschermen tegen nachtvorst.

  • Baltic Fire is een halfvroege aardappel die bijzonder goed bestand is tegen hitte.
  • Ook Jelly, dé frietaardappel, verdraagt hogere temperaturen goed en heeft een goede resistentie tegen de aardappelplaag.
  • Alouette en Zen zijn zeer resistent tegen de aardappelplaag.
  • Primeuraardappelen: plant je midden en eind februari onder koud glas en verdragen de koude. Je oogst ze vanaf midden mei tot begin juni.

Yntn virus verspreidt snel

Het is een virus dat wordt overgedragen door luizen die het virus van plant tot plant overbrengen. Rassen die niet resistent en gevoelig zijn reageren op dit virus met blazen en kringen op de schil van de knol. De aardappelen zijn nog wel eetbaar maar zijn veel slechter bewaarbaar. Deze ziekte veroorzaakt meer problemen door de relatief hetere zomers. De rassen Jelly, Baltic fire en Zen zijn niet gevoelig.

Daarnaast kan u het virus ook voorkomen door de luizen te bestrijden die het virus verspreiden.

TIP! Voorkom het virus door de luizen te bestrijden die het virus verspreiden. In je Horta winkel vind je hiervoor de geschikte producten.

Brochure Aardappelen

Alles over zelf aardappelen telen

Wanneer plant je aardappelen? Welke soorten bestaan er? En hoe zorg ik voor gezonde aardappelplanten? We helpen je graag op weg om zelf aardappelen te telen met onze gratis brochure.

Vraag deze brochure gratis aan.

Ontdek de verschillende soorten aardappelen

Aardappelen kunnen we onderverdelen in vier soorten: de primeuraardappelen, vroege aardappelen, halfvroege tot middellate aardappelen en ten slotte de late aardappelen. Bij Horta kan je meer dan 20 verschillende soorten verkrijgen, waaronder exclusief de supergezonde Perupas-aardappelen. We lijsten ze je graag even op!


Ontdek de verschillende soorten