Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
Lavendel

Lavendel planten en onderhouden: een overzicht

Lavendel is een ontzettend populaire plant, met zijn mediterrane uitstraling en zalige geur. Denk je er ook aan om lavendel te planten? Dan helpen we je graag met enkele tips over het planten, snoeien en onderhouden van lavendel.

Lavendel planten

Waar?

 • Op een zeer zonnige plek in de tuin of in pot.
 • Geef ze in de border een plekje waar ze vrij staan. Wanneer er overhangende planten naast staan, kwijnen ze weg.
 • De grond moet goed luchtig en doorlatend zijn.

Wanneer?

Je kan lavendel het hele jaar door planten. Wanneer je ze in de lente plant, kan je ze in de zomer al bewonderen. Wanneer je ze in droge zomermaanden plant, moet je ze goed bewateren. In de herfst is het meestal vochtig genoeg en moet je ze niet bewateren wanneer je ze dan aanplant. Het volgende voorjaar geniet je dan van de prachtig bloeiende lavendel.

Hoe?

 • Lavendel zijn kalkminnende planten, een kalkrijke bodem is dus een must. Voeg bij het planten van lavendel dus wat extra kalk toe. Geef geen mest. Een arme, luchtige bodem is ideaal. Geef ook nooit water aan lavendel in volle grond (tenzij bij aanplanting in droge zomermaanden).
  TIP! Opgelet: de vlinderlavendel (‘lavandula stoechas’) geef je geen kalk! Hieronder lees je er meer over.
 • De plantafstand van lavendel hangt af van de grootte van de soort lavendel. Een dwergsoort zoals de ‘Hidcote’ plant je best 35 cm van elkaar. Grotere soorten zoals ‘Munstead’ plant je wat verder van elkaar, op een afstand van 40-45 cm.
 • Plant je lavendel in pot, zorg dan voor goede afwatering. Lavendel houdt niet van natte voeten.
  TIP! Let hier zeker op wanneer de lavendel in pot staat. Voorzie gaten in de pot en een goede drainage (hydrokorrels of scherven op de bodem).
 • Een lavendel in pot bemest je best twee keer per jaar met een organische meststof. Zo blijft hij heerlijk bloeien!

Lavendel

Lavendel snoeien

Lavendel snoei je best twee keer per jaar.

 • Augustus - september
  Wanneer de lavendel is uitgebloeid, snoei je de bloemen eraf. Bij de soort ‘lavandula stoechas’ zal dit iets eerder zijn dan bij de klassieke lavendel. De rest van de lavendel laat je staan. Dat is de bescherming voor de winter.
 • Voorjaar
  Wanneer er geen nachtvorst meer is, rond 1 april, voorzie je een nieuwe snoeibeurt. Snoei zo diep mogelijk terug, maar wel steeds boven een nieuwe scheut of uitloper, nooit in het kale hout. Om ervoor te zorgen dat je mooie compacte lavendel hebt, is het belangrijk om ook bij jonge lavendelplanten te snoeien. Zo voorkom je heel verhoute planten.

TIP! Wist je dat ... lavendel goed werkt tegen stress? Een infusie (20 g bloemen 10 minuten laten trekken in een halve liter gekookt water) met de bloemen kan helpen bij hoofdpijn, nervositeit, krampen en misselijkheid.

Verschillende soorten

Uit de vele soorten lavendel is ‘lavandula angustifolia’ (of de originele lavendel) het beste bestand tegen ons klimaat (winterharde soort). Onder ‘lavandula angustifolia’ bestaan dan nog heel wat cultuurvariëteiten zoals ‘Hidcote’ (dieppaarse) en ‘Munstead’. Ze bloeien van juni tot augustus.

Naast de gekende , ‘klassieke’ lavendelsoorten heb je ook ‘vlinderlavendel’ of ‘kuiflavendel’. Die naam verwijst naar hun grappige kuif. Een voorbeeld daarvan is de ‘lavandula stoechas’. Deze soort is minder winderhard en plant je dus best op een goed beschutte plek of in een pot op je terras. De vlinderlavendel of kuiflavendel bloeit ook vroeger. Nog een verschil met de klassieke lavendel, is dat deze lavendel van zure grond houdt. Geef je kuiflavendel dus nooit kalk.

TIP! Lavendel bestaat ook in andere kleuren dan de typische ‘lavendelblauwe’ kleur: je hebt donkerpaarse, roze en zelfs witte lavendel. Wat elke soort lavendel met elkaar gemeen hebben, is de liefde van de bijen, hommels en vlinders, ze zijn verzot op lavendel. En dat is alleen maar goed voor onze biodiversiteit.

Lavendel
Lavendel
Lavendel

Heb je nog vragen of kom je graag ons assortiment eens bekijken in de winkel?
Je bent altijd welkom bij Horta voor inspiratie en professioneel advies op jouw maat.