Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten

Minder verharding, meer groen: tijd om tegels te wippen!

Vlaanderen is dichtbebouwd. Zeker in de steden merk je op dat grote verharde oppervlakten het zonlicht opslorpen en die warmte extra lang vasthouden. Eenzelfde evolutie zie je ook op kleinere schaal: de oprit of het terras maakt het moeilijker voor water om door te dringen in de grond en creëert een hitte-eiland. De oplossing? Verharding verwijderen waar nodig en meer groen in de plaats laten groeien!

In een gezonde bodem, die fungeert als een spons, is er een goed evenwicht tussen lucht, aarde en water. Regenwater kan vlot infiltreren en zorgt ervoor dat de grond niet uitdroogt. Een terras of oprit is dan wel praktisch, te veel tegels verstoren toch de ecologische taak van je tuin.

Dit is dus geen pleidooi tégen verharding, tegels kunnen uiteraard functioneel zijn. Wel is het een uitdaging: durf kritisch te kijken naar de verharding in je omgeving en je af te vragen of het wel essentieel is. Is het dat niet of kan het ook met minder? Dan is er werk aan de winkel! De voordelen van ontharden zijn in elk geval duidelijk:

  • Regenwater kan infiltreren en houdt je bodem gehydrateerd en gezond.
  • Warmte wordt beperkt, planten (en het mini-klimaat in je tuin) verkoelen.
  • ‘Stenen vragen minder werk dan planten.’ Klopt niet! Een bloemenweide, vaste planten, struiken of bomen vragen erg weinig onderhoud.
  • Het oog wil ook wat: waar verharding verdwijnt, komt er plaats voor borders, planten en bloemen die leven en kleur brengen!

TIP! Ken jij het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen? Iedereen kan deelnemen! Steden en gemeentes nemen het tegen elkaar op met één doel: zoveel mogelijk tegels wippen. Neem een kijkje op www.vk-tegelwippen.be.

Hoe doe je dat? Enkele tips!

  • Verander je oprit in een karrenspoor: beperk je tot twee verharde stroken waar je met je auto op rijdt. Tussen de stroken voorzie je gras, planten of bodembedekkers.
  • Kies voor stapstenen in plaats van een pad in je tuin.
  • Je gevel of tuinmuur zijn hitte-magneten: creëer uitsparingen met planten.
  • Wel verharding nodig? Kies dan voor waterdoorlatende verharding, zoals een grasbetontegel. Gras groeit er letterlijk tussen!
  • Grotere voegen zorgen dat het water, ondanks de verharding, toch kan infiltreren in de grond.
  • Geen zin om te ontharden? Je kan de voegen vergroenen. Plant kruipplanten in brede voegen of zaai een voegenmengsel met wilde planten in smalle voegen.

TIP! Probeer tijdens het ontharden het puin niet als afval te zien, maar als grondstof om iets nieuws te creëren in je tuin. Misschien kan je het hergebruiken om een bloembak of border te maken en zo verschillende mini-biotopen te creëren in je tuin. Of je kan in de hoogte werken door stenen te stapelen en volume te maken.

Goed, minder tegels. En nu?

Nu kan jij de vrijgemaakte plaats inrichten zoals jij dat wilt! Afhankelijk van de grond, de ruimte en de plaats kan je ervoor kiezen om gras te zaaien, bomen te platen, bodembedekkers te gebruiken of bloemen en planten hun ding te laten doen. Eén vierkante meter ontharding kan al genoeg zijn om een kleine boom te planten!

Grond

Hou rekening met de bodem en kies je beplanting in functie van de grond die onder de verharding zat en nu nog zit, zoals zand, leem ... Vermeng deze eventueel met aarde of bodemverbeteraar en je kan aan de slag.

Bodembedekking

Bodembedekking is een manier om uitdroging te voorkomen. Dat doe je nog steeds best met planten. Je bevordert meteen ook de biodiversiteit in je tuin.

Planten

Kies voor een variatie aan verschillende planten en selecteer inheemse soorten. Ze zijn niet alleen bestand tegen ons klimaat, maar veel nuttige insecten zijn ook afhankelijk van onze autochtone planten.