Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
 Moestuin in 7 stappen

Moestuin aanleggen in bakken

Veel ruimte om een moestuin te starten, heb je niet nodig. Een vierkante meter is al voldoende! We leggen je even uit hoe dat kan.

Een Horta vierkantemetertuin is een vaste moestuinbak die verkrijgbaar is in twee varianten:

  • Als houten moestuinbak die je gewoon op de grond legt.
  • Als moestuinbak op een stevig onderstel, zodat je kan moestuinieren zonder je te bukken.

Start je vierkante meter moestuin

  1. Kies voor je Horta vierkantemetertuin een plekje dat minimaal 6 uur zon per dag krijgt.
  2. Leg een antiworteldoek op de bodem van de moestuinbak om het onkruid tegen te houden.
  3. Vul de moestuinbak met kwalitatieve potgrond. Dit is essentieel om een goede ventilatie te garanderen, je gewassen van voedingsstoffen te voorzien en ze te beschermen tegen uitdroging en onkruid. Hieronder leggen we uit waarmee je de bak best vult!
  4. Maak een plantplannetje en hou daarbij rekening met complementaire planten.
  5. Zaaien en oogsten maar!
Moestuin aanleggen in bakken

Je moestuinbak vullen

Nadat je het antiworteldoek op de bodem van de moestuinbak hebt bevestigd, kan je beginnen met het vullen. Het is belangrijk dat je een luchtige bodemstructuur creëert die de inworteling bevordert en uitdroging voorkomt. Dat doe je door drie lagen te voorzien in je moestuinbak.

  • Laag 1 — De basislaag van een moestuinbak vorm je bij voorkeur met hydrokorrels. Dankzij deze korrels wordt je moestuinbak goed geventileerd. Met deze eerste laag – van 4 à 5 cm – voorkom je wateroverlast en dichtslibbing.
TIP! Dek deze laag hydrokorrels af met een gronddoek. Zo voorkom je dat de potgrond (laag 2) tussen de korrels valt. Op die manier verzeker je een optimale werking van de hydrokorrels en dus een goede ventilatie!

  • Laag 2 — Gebruik de Horta universele potgrond. Deze potgrond heeft een unieke, zorgvuldig uitgebalanceerde samenstelling met luchtige veensoorten. Hij zorgt voor voldoende luchtigheid en het vermogen om goed water vast te houden. Hierdoor zal de potgrond niet inkrimpen. Bovendien is deze potgrond organisch bemest voor 100 dagen.  Vul de moestuinbak voor 2/3 met Horta Universele potgrond

  • Laag 3 — Gebruik de kwalitatieve potgrond voor groenten en kruiden van Horta. Zijn samenstelling is afgestemd op de behoeften van de verschillende groenteplanten en kruiden. Horta potgrond voor groenten en kruiden is samengesteld uit hoogwaardige natuurlijke grondstoffen verrijkt met organische voeding voor 100 dagen en natuurlijke magnesiumkalk. Het toegevoegde lavameel zorgt voor een evenwichtige lucht- en waterhuishouding en sterke planten. Deze kwaliteitspotgrond garandeert een optimale groei en smaakvolle groenten. Deze derde laag maak je tot je moestuinbak is gevuld. Laat wel nog een gietrand over. 

Naast de vierkantemeterbak, kan je er ook voor kiezen om met een modulair systeem te werken, zoals het Ecoplanc®Connect systeem. Hierbij bepaal je zelf de lengte, breedte en hoogte van de perken.

Meer weten over het Ecoplanc® systeem?

Kweekmateriaal voor de moestuin

Beste prijs-kwaliteit
Beste prijs-kwaliteit
Nieuw
Beste prijs-kwaliteit
ACTIE
Beste prijs-kwaliteit
ACTIE
Beste prijs-kwaliteit
Meerdere varianten