Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
Onkruid  bestrijden

Onkruid in je gazon vermijden

Zelfs in een gezond gazon krijg je wel vaker te maken met onkruid. Zeker laag onkruid, want hogere soorten neemt de gras- of robotmaaier voor zijn rekening. Om het probleem aan te pakken, bekijken we eerst de oorzaak.

Oorzaak

Bij een jong, nieuw gazon

  • Onkruid ontwikkelt zich samen met jong gras, omdat de zaden in de bodem zitten of aangevoerd worden door wind of vogels.
  • Het onkruid kiemt en groeit sneller dan het gras en verdringt het. Daarom kan je beter gras zaaien in het najaar. Dan groeit het onkruid niet en krijgt het jonge gras alvast een voorsprong.

Bij een bestaand gazon

  • Het gras heeft onvoldoende voeding en is niet sterk genoeg. Zo kan onkruid het gras overwoekeren.
  • De aanwezigheid van klaver wijst bijvoorbeeld op een tekort aan stikstof en vocht in de grond.

TIP! Intensief maaien kan al een preventieve behandeling zijn, omdat veel onkruiden zoals brandnetels of distels dit niet verdragen en zullen verdwijnen.

Oplossing

Zorg dat onkruid geen kans krijgt door een zo dicht mogelijke grasmat te creëren.

  1. Voldoende voeden (bemesten)
    Gazonmeststoffen bevatten onmisbare voedingsstoffen voor je gras, waardoor grassprietjes sterker en dichter op elkaar zullen groeien en onkruid geen ruimte heeft. Er zijn zelfs specifieke gazonmeststoffen met een anti-onkruidwerking.

  2. Regelmatig maaien
    Dit voorkomt de groei van veel onkruiden, zoals hanepoot, brandnetel, distel, zevenblad en heermoes.

  3. Een goede wortelversterker
    Hoe beter je wortels zich ontwikkelen, hoe gezonder je bodem en hoe makkelijker je gras voedingsstoffen kan opnemen en vasthouden. Het resultaat: een veel resistenter en gezonder gazon, dat beter bestand is tegen droogte, en een dichtere, vollere grasmat en dus: minder kans op onkruid! Een goede wortelversterker is Humifirst. Dat is een bodemverbeterend middel met een hoge concentratie humus - en fulvozuren.