Om onkruid te lijf te gaan, heb je drie mogelijkheden. Of je gaat met handgereedschap aan de slag, of je brandt het weg of je kiest ecologische bestrijdingsmiddelen. Hoe dan ook: elke aanpak is efficiënt en milieuvriendelijk.
De meeste gewone onkruiden kunnen slecht tegen verstoring. Dat betekent: door regelmatig te wieden, geef je onkruid geen kans om zich te vermeerderen en verzwak je het. Zonder chemische middelen.
Bij thermische onkruidbestrijding gebruik je een onkruidbrander die werkt op gas of op elektriciteit. Met een onkruidbrander verwijder je onkruid op een milieuvriendelijke en niet-giftige manier van je terras, oprit of tuinpad. Door de hitte barsten de wandcellen van het onkruid. Hierdoor zal het onkruid verwelken en afsterven. Op die manier worden ook de zaden van het onkruid vernietigd.
Een onkruidbrander op gas is ook geschikt om na de winter groene aanslag van stenen of paden te verwijderen, want ook algen en schimmels bezwijken onder de hitte. De keerzijde is dat die hitte ook andere planten in de buurt beschadigt als je ze niet beschermt. Dan werkt een elektrische onkruidbrander preciezer.
Een derde manier om onkruid aan te pakken, is met onkruidbestrijders. Bestrijdingsmiddelen tegen onkruid werken op basis van pelargonzuur, een contactherbicide zónder nawerking. Je besproeit enkel het onkruid en niet de bodem, want het doodt alleen maar de planten die je met deze actieve stof raakt. Pelargonzuur is onschadelijk voor zoogdieren en voor het bodemleven. Zo werkt het:
TIP! Pelargonzuur heeft geen wortelwerking, dus regelmatig behandelen, is de boodschap.
Producten met pelargonzuur bieden enkele duidelijke voordelen: je pakt onkruid aan op een milieuvriendelijke manier. Ze werken bovendien efficiënt én zijn effectief tegen mos.
Heb je nog vragen of kom je graag ons assortiment eens bekijken in de winkel? Je bent altijd welkom bij Horta voor inspiratie en professioneel advies op jouw maat.