Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
Tanden poetsen bij hond

Ook je hond moet zijn tanden poetsen

Net zoals wij ons gebit goed verzorgen, moet ook je hond zijn tanden dagelijks poetsen. Het is te zeggen: jij zal zijn tanden moeten poetsen. Anders krijgt hij gebitsproblemen.

Hoe verzorg je zijn gebit?

De eerste, meest logische en meest efficiënte manier om zijn tanden te verzorgen, is door de tanden te poetsen. Regelmatig en grondig.

 • Wrijf eerst met wat tandpasta op je vinger over zijn gebit. Zo kan hij alvast wennen. Daarna kan je beginnen te poetsen met de tandenborstel.
 • Begin met de hoektanden. Lukt het? Ga dan over naar de kiezen en de voortanden.
TIP! Laat je hond eerst even van de tandpasta proeven voor je begint te poetsen. Die heeft een lekkere smaak voor je hond.

Daarnaast zijn er nog enkele tips die je hond kunnen helpen om zijn gebit te verzorgen.

 • Kauwen op harde dingen, is een natuurlijke manier van tanden poetsen. Geef je hond dus geregeld een kauwbeen. Wees wel voorzichtig met (gekookte) botten, want de splinters daarvan kunnen keel, maag of darm perforeren.
 • Ook de harde brokken van droogvoeding schuren en reinigen de tanden. Kwaliteitsvoeding bevat bovendien enzymes die tandplak aanpakken.
 • Tandgel en mondwater bevatten ook enzymes tegen tandplak. Eenvoudig in gebruik: tandgel smeer je gewoon met de vinger aan de tanden en mondwater doe je bij het drinkwater.
 • Geef je hond af en toe een speciaal speeltje om zijn gebit te onderhouden.
 • Voeg aan de voeding van je hond supplementen toe die zorgen voor een gezond gebit.


Waarom poets je de tanden van je hond?

 • Geen tandplak of tandsteen
 • Een frissere adem
 • Sterker tandvlees
 • Schone tanden
Natvoer, hondensnacks, etensrestjes of snacks kunnen tandplak bij je hond creëren. Zo kan er tandsteen ontstaan, iets dat enkel de dierenarts nog kan verwijderen. Om dat te voorkomen, moet je dus regelmatig zijn tanden poetsen. Daarvoor gebruik je uiteraard geen gewone tandpasta, want die is giftig voor je hond. Kies voor een tandpasta voor honden en een speciale hondentandenborstel.

Hoe vaak poets je de tanden van je hond?

Liefst dagelijks, zeker als je weet dat tandplak zich continu ontwikkelt. Maar minimaal 2 keer per week.


Tandplak of tandsteen? Liever niet!

De zuurtegraad van het speeksel bepaalt of je hond aanleg heeft voor tandsteen. Het kan dus elke hond overkomen, maar kleine rassen hebben er wel het meeste last vanEén van de eerste signalen is een onfrisse adem. De oorzaak is bijna altijd tandplak, een dun laagje op de tanden dat bestaat uit speeksel, voedselresten en bacteriën.

Tandplak, dat zich dagelijks ontwikkelt, moet je dan ook geregeld verwijderen. Niet alleen de tanden worden hierdoor aangetast, ook het tandvlees wordt rood en pijnlijk en trekt zich terug. Daardoor nestelen bacteriën zich tussen tand en kaakbeen, beginnen de tanden pijn te doen en komen ze los.

Verwijder je tandplak niet tijdig, dan verkalkt dit tot tandsteen. En dat kan enkel de dierenarts nog verwijderen. Dat wil je natuurlijk voorkomen en daarom moet je regelmatig zijn tanden poetsen.


Wat met de tanden van mijn puppy?

Honden zijn op dit vlak net als mensen: ze worden geboren zonder tanden en krijgen pas later een melkgebit. Deze melktandjes vallen op hun beurt weer uit en maken zo plaats voor een volwassen gebit.

 • Melkgebit: vanaf 3 à 4 weken
 • Tandwissel: vanaf 3 à 5 maanden (eerst de snijtanden, daarna de hoektanden en ten slotte de kiezen)

Een tandenwissel kan een pijnlijk proces zijn voor je puppy. Je kan de pijn gelukkig verzachten met kauwspeeltjes. Kauwen zorgt ervoor dat het tandvlees wordt gemasseerd en zo stimuleer je de doorbloeding van het tandvlees. Wat ook kan helpen, is verkoeling. Zowel zijn eten als zijn speelgoed kan je koel bewaren – zo verdoof je het tandvlees een beetje – of masseer het tandvlees met een koude, uitgewrongen doek. 

TIP! Het is belangrijk om ook je puppy al te laten wennen aan het tanden poetsen ... zodra hij er heeft natuurlijk. Begin er dus zeker op tijd mee!

Heb je nog vragen of kom je graag ons assortiment eens bekijken in de winkel? Je bent altijd welkom bij Horta voor inspiratie en professioneel advies op jouw maat.