Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten

Potgrond voor je planten: weet wat je geeft

In de ideale leefomgeving heeft je plant het niet te warm en niet te koud en krijgt het genoeg zuurstof en voldoende voeding. Daar zorgt potgrond voor. Het houdt de wortels op hun plaats, slaat water en voedingsstoffen op en is luchtig genoeg zodat de wortels kunnen ademen. Op die manier zit je plant nooit zonder water of voeding. Maar elke plant heeft daarnaast nog andere behoeften. We nemen een kijkje in de samenstelling van een goede potgrond. 

  • Witveen: maakt de potgrond luchtiger. Het bestaat uit minder verteerd materiaal en is daardoor lichter van kleur. Hoe meer witveen, hoe lichter de kleur van de potgrond en hoe beter de kwaliteit. Witveen is luchtiger dan zwartveen en zorgt voor een goede water- en luchthuishouding.
  • Zwartveen: houdt water en voedingsstoffen langer vast. Zwartveen of tuinturf heeft een donkerbruine kleur doordat het meer verteerd is dan witveen. Tuinturf bevat veel fijne delen, waardoor het een relatief laag luchtgehalte heeft.
  • Compost: levert voedingsstoffen aan en zorgt dat de potgrond beter water kan vasthouden. Het verbetert de structuur en activeert het microbieel leven.
  • Schorscompost: zorgt voor een luchtige structuur van de potgrond. Gaat verstikking van de wortels tegen.

Toeslagstoffen zijn grondstoffen die worden toegevoegd aan de potgrond om een specifieke functie te versterken. Bijvoorbeeld:

  • Klei: houdt voedingsstoffen en water goed vast en geeft deze geleidelijk vrij. Wordt voornamelijk gebruikt voor de stevigheid van de potgrond.
  • Perliet: houdt de potgrond heel licht en luchtig. Voorziet de plantenwortels van voldoende zuurstof — planten nemen meer dan 90% van hun zuurstof op via hun wortels.  
  • Lavameel: bevat een hoge concentratie aan silicium of kiezelzuur, maar daarnaast ook calcium, fosfor, magnesium en kleimineralen. Zeer belangrijk is ook het hoog gehalte aan vele sporenelementen: deze regelen de celvorming en het ontstaan van aminozuren. Aminozuren zijn dan weer essentiële bouwstenen voor alle leven, zowel plantaardig, dierlijk als menselijk.
  • Kalk: gaat verzuring van de grond tegen. Veen is van nature zuur, maar veel planten hebben een minder zure grond nodig.
  • Meststoffen: voorzien je planten van de nodige voedingsstoffen, zoals fosfor, stikstof en kalium.
TIP! Nadat je potgrond hebt gegeven, kan je je planten bijmesten met vloeibare meststoffen, die dieper en sneller in de kluit dringen.

Naast de essentiële hoofdbestanddelen zijn de toeslagstoffen belangrijk en afhankelijk van de plant die je wilt voeden. Hou dus rekening met wat je planten nodig hebben en let hierop bij de keuze van je potgrond. Zo is er universele potgrond — die dankzij zijn evenwichtige samenstelling geschikt is voor álle soorten planten — maar heb je daarnaast bijvoorbeeld ook potgrond specifiek voor geraniums, voor groenten en kruiden, voor mediterrane planten of voor orchideeën.

Potgronden

ACTIE
Meerdere varianten
Beste prijs-kwaliteit
Beste prijs-kwaliteit
Beste prijs-kwaliteit
Meerdere varianten
Meerdere varianten