Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
Snoeischaren en takkenscharen

Snoeischaren en takkenscharen

Voor het fijnere snoeiwerk heb je een goede snoeischaar nodig. Voor iets dikkere takken kan je een takkenschaar gebruiken. Elke schaar heeft unieke eigenschappen en is geschikt voor een bepaalde struik, boom of plant. Kies je voor je karwei het juiste gereedschap, dan merk je al snel dat snoeien helemaal niet lastig hoeft te zijn.

Snoeischaren

Je vindt snoeischaren in veel verschillende modellen, voor zowel links- als rechtshandigen. Ze zijn ideaal voor twijgjes of takken van 1,5 tot 2 cm. Typisch voor een snoeischaar zijn de vlijmscherpe en korte lemetten. Meestal fel gebogen, zoals een ‘papegaaienbek’. Hiermee kan je twijgjes en takken makkelijk grijpen en afknippen.

Snoeischaren hebben een veermechanisme waardoor ze automatisch openen zodra je de handgrepen niet meer samendrukt. Afhankelijk van snijbladen en de lengte van de handgrepen, heb je met een snoeischaar een krachtige hefboom in handen.

TIP! De papegaaienschaar is ideaal om jong hout te knippen. Als je oude takken wilt snoeien, kun je beter kiezen voor een aambeeld schaar. Bij deze schaar wordt het hout op een aambeeld gedrukt. Het bovenste mes snijdt vervolgens de tak af.

Voor de veiligheid beschikt een goede snoeischaar altijd over een vergrendelmechanisme. Hiermee kan je na gebruik je snoeischaar sluiten en vergrendelen. Zo kan er nooit per ongeluk iets tussen de schaarbladen terechtkomen en vermijd je ongelukken.

Takkenscharen

Voor het inkorten van dikkere takken vanaf 3 cm gebruik je best een takkenschaar. Een takkenschaar is eigenlijk een grote snoeischaar met lange armen in plaats van gewone handgrepen. Dankzij de langere armen, die je moet beide handen moet bedienen, heb je een veel grotere hefboomkracht. En dat maakt het knippen van dikkere takken veel lichter. Er zijn ook takkenscharen met telescopische armen waarmee je extra kracht kan uitoefenen.

Ontdek hier onze takkenscharen

Zijn de takken nog net iets te dik voor een takkenschaar? Dan kan een snoeizaag handig zijn. Een snoeizaag is over het algemeen vrij compact en heeft een lang, smal en puntig zaagblad. Hiermee kan je makkelijk aan ver uitstekende of moeilijk bereikbare takken. Om veilig hoge takken te snoeien, kan je opteren voor een telescopische snoeizaag. En voor het écht zware zaagwerk gebruikt je best een beugelzaag of boomzaag.

Winkelmedewerker

Je ziet het: er is veel keuze en elk stuk gereedschap heeft zijn eigen kenmerken, voordelen en dient voor een specifiek doel. Kies dus in functie van wat je wilt doen in je tuin en kom gerust eens langs in je Horta winkel voor advies.