Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
Tomaten onderhouden

Tomatenplanten verzorgen

Tomaten oogst je ten vroegste begin juni, maar om te oogsten heb je natuurlijk gezonde tomatenplanten nodig. Die krijg je door ze op tijd te verluchten, bewateren, dieven, snoeien, bemesten ... Enkele gouden tips van onze expert!

Wacht op de IJsheiligen

Of je nu zaait of plant, je tomaten zullen eerst binnen moeten groeien. Tomaten zijn gevoelig voor vorst. Als vuistregel geldt dat je ze pas na de IJsheiligen buitenzet, dat is na de tweede week van mei. In de praktijk kan het bij mooi, vorstvrij weer al vanaf eind april.

Kies een goed plekje

Kies een plekje waar de wind doorheen kan, zo blijven de planten droog. Tomaten hebben een hekel aan vochtigheid. Die kan leiden tot schimmelziekten. Daarom begiet je ook het best de grond, en niet de plant zelf.

Geef voldoende water

Tomaten houden van een streepje zon en hebben grote dorst. Je kan prima water geven met een gieter, maar in de zomermaanden is ook een automatisch druppel- of bevloeiingssysteem heel handig!
  • Geef enkel handwarm water.
  • Geef enkel water aan de voet.
  • Geef in een ring van 25 centimeter rond de plant.
  • Geef niet te veel.
TIP! Laat de grond nooit volledig uitdrogen. Geef water op het ritme van de zon: bij zonnig weer een halve tot twee liter per plant, bij bewolkt weer tot een halve liter. Met een tomatenwaterreservoir hou je de vochtigheid op peil.

Tomaten water geven

Beperk vochtige bladeren

Tomaten die te vochtig staan, lopen meer risico op schimmelziekten. Verstuif daarom preventief DCM Vitasilica na het dieven. Dat bevat veel sporenelementen (die de plant versterken), silicium (dat een uitdrogend effect heeft op kiemsporen van schimmels) en zwavel (dat preventief werkt tegen witziekte).

Vergeet niet te dieven

Normaal verschijnt er om de week een nieuwe bloementros op de plant. Waar de bladeren vergroeid zijn met de stengel, staan okselscheuten of ‘dieven’. Ze zijn nutteloos en doen de plant kracht verliezen, waardoor de oogst minder wordt. Dief je niet of onvoldoende, dan komt er bovendien dauw op de bladeren, wat op zijn beurt kan leiden tot schimmels. Breek deze scheuten dus weg. Controleer wekelijks op ongewenste okselscheuten. Kerstomaatjes hoef je niet te dieven.

Tomaten bemesten

Bemest regelmatig

Mest wat bij zodra drie trossen zijn gevormd. Planten in potten geef je best elke week een scheutje DCM vloeibare meststof voor sterke planten met stevige wortels.

Trillen om te bestuiven

Tomaten zijn zelfbestuivend. Het volstaat dat er stuifmeel op de stamper komt van dezelfde bloem om een vrucht te krijgen. Buiten helpen de wind en bijen of hommels een handje, maar planten die binnen staan, help je best door ze om de twee dagen te trillen. Beweeg de bloemtrossen regelmatig met de hand of met een stokje of penseeltje, zodat het stuifmeel op de stamper van de bloem terechtkomt.

TIP! Plaats een hommelkast in de buurt van je tomatenplanten. Dan doen de hommels het werk voor jou.

Snoei de trossen

Zodra de vruchtjes op een tros zichtbaar zijn, is trossnoei aan te raden voor een regelmatige, overvloedige productie van mooie vruchten. Bij vleestomaten laat je maximaal vier tot vijf vruchten per tros uitgroeien, bij trostomaten zeven tot acht. Bij kerstomaten is trossnoei overbodig.

Trostomaten

Top op tijd af

Bij tomaten in openlucht moet je de topscheut op twee bladeren boven de derde of vierde bloementros afnijpen. In de serre top je na zes à acht trossen. Je moet ten laatste begin augustus toppen. Bij struiktomaten is dat niet nodig.
TIP! Tomaten kruipen van nature over de grond. Met een tomatenspiraal laat je ze de hoogte opzoeken.

Bestrijd insecten

Merk je dat je tomatenplanten last ondervinden van schadelijke insecten, zoals de bladluis? Zet dan natuurlijke vijanden in:

  • In openlucht gebruik je lieveheersbeestjes: DCM Adali Guard
  • In de serre gebruik je galmuggen en sluipwespen: DCM Aphidi Guard

Vitasilica® 2kg
Vanaf € 7,75
Meerdere varianten
Meerdere varianten