Een bloemenweide is een absolute meerwaarde voor je tuin. Het verbetert de bodem van een stukje grond dat er anders maar kaal bij ligt en is een geweldige boost voor het biologische evenwicht in je tuin. Je zaait een bloemenweide best in het voorjaar of in het najaar. Voor we kunnen genieten, moeten we de bodem, die liefst in de zon ligt, voorbereiden. Nadien kan je pas zaaien. Aan de slag!
De bodem is liefst luchtig en goed doorlatend, maar ook voedingsarm, schraal en zonder al te veel voedingsstoffen. De grond bewerken en losmaken, is de boodschap. Een kleine oppervlakte kan je omspitten met een spade, een grotere tuin kan je frezen. Zorg dat alle onzuiverheden weggewerkt zijn, zoals stenen, onkruid of wortels.
De ideale periode om te zaaien, is van februari tot mei. Kies een bloemenzaadmengsel in functie van de bodem en van wat jij wilt zien bloeien. Bepaalde mengsels zijn specifiek geselecteerd en samengesteld om bepaalde nuttige dieren zoals bijen, lieveheersbeestjes, vogels of vlinders aan te trekken.
Strooi het bloemenzaadmengsel volgens de aanwijzingen op de verpakking dun uit over de grond. Meestal heb je 1 gram zaad per vierkante meter nodig.
TIP! Soms is het om te zien waar het zaad terechtkomt. Daarom kan je het eventueel vermengen met wat wit zand (Rijnzand).
Na het zaaien kan je best de bovengrond lichtjes inharken, want de meeste zaden van bloemenmengsels ontkiemen in het donker en zo vermijd je dat vogels ermee gaan vliegen.
Het onderhoud van je bloemenweide hangt in grote mate af van de bodem en van welke bloemen je hebt gekozen. Hoe schraler de grond, zoals zand- of leemgrond, hoe sneller je resultaat zal zien en hoe meer soorten er zullen groeien. Op kleigrond gaat het wat trager.
Een bloemenweide met éénjarige bloeiers hoef je maar één keer per jaar te maaien, liefst in september of oktober. Meerjarige mengsels maai je twee keer: een keer in het voorjaar en een keer in het najaar.
Ruim het maaisel niet meteen op, maar laat het één tot twee weken liggen. Zo kunnen de zaden die zich nog in de plant bevinden, er alsnog uit vallen. Daarna haal je het maaisel weg en spit je de grond oppervlakkig om. Je zaait hiermee dus in feite de grond opnieuw in en je zult dan het volgende jaar weer kunnen genieten van nieuwe bloemen.
TIP! Na drie à vier jaar moet je bijzaaien om een gezonde bloemenpopulatie te behouden.
This Modal is powered by moori Foundation