Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten

Voor elke tuin een tuinhuis op maat

Tuinhuizen vind je in veel verschillende stijlen, materialen en bouwsystemen. Hoe ziet je tuin eruit, hoeveel plaats heb je en welke stijl vind je mooi? Het is verstandig om je voor de aanschaf en installatie van een tuinhuis eerst goed te informeren. We geven je alvast een overzicht van de belangrijkste stijlen en montagetechnieken, maar kom ook gerust langs in je Horta winkel en neem zelf een kijkje! We garanderen je dat er voor élke tuin een geschikt tuinhuis bestaat.

Blokhut of panelen

Bij een blokhutsysteem, de traditionele manier van tuinhuizen bouwen, worden de planken van de buitenzijde van het tuinhuis in elkaar gestapeld. Omdat het niet op een raamwerk is vastgemaakt, kan het hout uitzetten of krimpen in de winter of de zomer.

Bij een te sterke vervorming van het hout, zullen ramen en deuren van het tuinhuis nog moeilijk sluiten. Ook de wanden van het tuinhuis zelf kunnen eventueel scheef trekken.

Bij paneelbouw worden de planken van de wanden van het tuinhuis wel op een raamwerk van balken (dat zich aan de binnenzijde van het tuinhuis bevindt) bevestigd. De balken blijven dus altijd droog en zijn zo minder onderhevig aan krimpen en uitzetten.

Een tuinhuis met paneelbouw is dus minder gevoelig aan de werking van het hout dan een tuinhuis met een blokhutsysteem.

TIP! De afmetingen van tuinhuizen in paneelbouw worden opgegeven in binnenmaten. Die worden gemeten van wand tot wand. Bij blokhutten worden de afmetingen gemeten van kophout tot kophout. De binnenmaat van een blokhuttuinhuis is gemiddeld 20 cm kleiner dan de opgegeven maat.

Modern of klassiek

Een modern tuinhuis heeft meestal een rechte en strakke vormgeving met een plat dak. Sommige modellen hebben een gewone draaideur en andere een stijlvolle schuifdeur.

  • Met een overkapping of luifel creëer je extra ruimte voor je tuinmeubelen, fietsen of wagen.
  • Let bij een modern tuinhuis met een plat dak ook op de constructie en de gebruikte materialen voor de dakbedekking. Die is vaak uitgevoerd in staalplaten of in EPDM-rubber op een houten onderdak.
  • Anti-condensmateriaal in het dak van je tuinhuis kan belangrijk zijn. Spreek met je Horta expert over de meerwaarde en opties van eventuele extra isolatie.
  • In een standaard tuinhuis lopen de planken van de wanden horizontaal. Moderne modellen worden soms ook verticaal beplankt: een heel stijlvolle toets.

Klassiekere tuinhuizen in cottage stijl worden meestal uitgevoerd met een zadeldak. Dat is doorgaans standaard bekleed met gelamineerde bruine of grijze shingels.

  • Veel tuinhuizen kunnen ook worden uitgerust met een dakbedekking in cederhouten shingels. Die creëren een bijzonder stijlvol tuinhuis met een heel natuurlijk uiterlijk. Je tuinhuis gaat dan nog beter op in de natuurlijke omgeving van de tuin.
  • Je kan ook kiezen voor een modulair tuingebouw. Zo kan je starten met een klein tuinhuis dat je, naargelang je behoeften en budget, kan laten meegroeien.
  • Klassieke tuinhuizen kan je naar believen uitbreiden met bijvoorbeeld een extra overkapping, een dubbele poort of een voor- en zijluifel. Zo’n handig aanbouwsysteem biedt je alle mogelijkheden om het tuinhuis van je dromen te bouwen.

Winkelmedewerker

Je Horta expert heeft een antwoord op al jouw vragen over je (toekomstige) tuinhuis, van de mogelijke materialen tot de plaatsing. Professioneel advies en een mooi aanbod aan verschillende types tuinhuizen: dat mag je verwachten in je favoriete Horta winkel.