Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
Duiven dieet

Wat zeker niet mag ontbreken in het dieet van een duif

In de wereld van de duiven zijn er veel verschillende soorten en rassen. De juiste voeding voor je sierduiven varieert dan ook van ras tot ras, maar is ook afhankelijk van de belasting én van de periode. We geven je een overzicht.

Duiven zijn herbivoren (planteneters). Hun noodzakelijke voedingsstoffen halen ze uit zaden, granen en peulvruchten. Ze eten zo’n 30 g verdeeld over twee maaltijden per dag. Duiven hebben een hoge lichaamstemperatuur (41,8 °C) en die temperatuur op peil houden, vraagt ontzettend veel energie. Zeker wanneer het koud is. Die energie halen ze uit hun voeding.

Soms hebben duiven nog meer energie nodig dan normaal. Dan geef je voeding met extra vetten en eiwitten. Bijvoorbeeld:

  • Wanneer duiven fysieke inspanningen moeten leveren.
  • Tijdens de kweekperiode voor betere kweekprestaties.
  • Tijdens de ruiperiode voor een vlotte rui.

Wat mag er naast graanmengelingen niet ontbreken?

  • Grit: is heel belangrijk, omdat duiven geen tanden hebben. Als je duif granen en zaden pikt, slikt ze die in één keer door. Het grit in de maag zorgt ervoor dat het graan wordt verkruimeld en zo ook makkelijk verteerbaar is. Daarnaast is grit een goeie bron van calcium: dat draagt bij tot sterke botten en stevige eierschalen.
  • Eivoer: is een uitstekende bron van vitaminen en mineralen en bewaar je best koel.
  • Proper drinkwater: zorg er ook voor dat hun drinkbak altijd goed gevuld is. Duiven hebben veel vocht nodig om hun voeding goed te kunnen verteren en om hun lichaam op temperatuur te houden.
  • Verwen ze met wat lekkers. Duiven zijn verzot op pinda’s en andere peulvruchten.
  • Voedingssupplementen: om hun gezondheid een duwtje in de rug te geven.

De voordelen van voedingssupplementen voor duiven

Heb je nog vragen of kom je graag ons assortiment eens bekijken in de winkel? Je bent altijd welkom bij Horta voor inspiratie en professioneel advies op jouw maat.