Beter voorkomen dan bestrijden
Hoe voorkom je nu dat er plagen of ziektes ontstaan?
1. Kies de juiste standplaats en zorg voor voldoende ruimte
Door de fruitboom voldoende ruimte te geven, zullen de blaadjes na een regenbui beter kunnen drogen. Vocht en warmte zijn inderdaad ideale omstandigheden voor de groei van schimmels, waaronder meeldauw.
2. Zorg voor een goede bodemEen succesvolle start begint met een rijke en vruchtbare bodem. Verrijk het plantgat daarom met Horta bodemverbeteraar. Voor meer waardevolle tips over het aanplanten van fruitbomen, kun je hier terecht.
3. Trek natuurlijke ‘vijanden’ aan
In gezonde bomen vinden we natuurlijk ook insecten aanwezig. Het tolereren van een beperkte aanwezigheid van schadelijke insecten zorgt ervoor dat de natuurlijke vijanden in stand blijven. Denk hierbij aan de larven van lieveheersbeestjes, sluipwespen en oorwormen, die uitstekende ecologische middelen zijn tegen bladluizen. Vogels, egels en vleermuizen spelen ook een belangrijke rol door schadelijke insecten te consumeren. Door het hele jaar door te zorgen voor voldoende voedsel en schuilplaatsen, kun je ervoor zorgen dat deze bondgenoten je tuin bezoeken en er verblijven.
TIP! Bied zoveel mogelijk ruimte: plant een heg of struiken waar zowel vogels als insecten hun nesten kunnen maken. Laat een deel van je gazon verwilderen. Laat dood hout of holle stengels liggen, aangezien nuttige insecten hier beschutting zoeken. Overweeg ook het plaatsen van een insectenhotel. Een eenvoudige manier om een schuilplaats te creëren voor oorwormen is het vullen van een bloempotje met stro en dit omgekeerd in je boom op te hangen. Dit biedt de ideale schuilplaats voor deze nuttige insecten.
4. Bescherm preventief
Je fruit- en sierbomen kunnen bedreigd worden door kleine beestjes, die langs de stam omhoog kruipen. Als de kleine wintervlinder, paardenkastanjemineermot, rupsen, luizen, mieren en andere kruipende insecten de kruin bereiken, kunnen ze daar heel wat schade aanrichten. Blokkeer dus hun weg naar boven, met een boomlijmband.
Bescherm je fruitboom in de winter tegen vorstscheuren en in de zomer tegen zonnebrand. Dit kan je doen door je boom te behandelen met bomenwitsel. Dit vormt ook een fysische barrière en maakt de stam minder toegankelijk voor schadeverwekkers. Je mag DCM Tree-Shield zonder zorgen gebruiken in de biotuin.
5. Geef je fruitboom een winterbehandeling
In de winter kan je op een ecologische manier je appelboom of perenboom (en zelfs sierplanten) behandelen tegen spintmijten, bladluizen, dopluizen, schildluizen, wolluizen en wantsen. Vernotex garden heeft een contactwerking op de plant omdat de olie een ondoordringbare film over de insecten/ mijten legt, waardoor de insecten geleidelijk aan stikken onder de film. Bij gebruik in de wintermaanden is het geschikt voor zowel bladhoudende als bladverliezende planten.