Wanneer leggen kippen eieren of waarom leggen je kippen net geen eieren? Het is belangrijk om te begrijpen hoe het legproces in elkaar zit en wat je kip nodig heeft om eieren te kúnnen leggen. We ‘leggen’ even uit hoe deze vijf factoren een enorme impact kunnen hebben op de eiproductie.
Hoe meer ruimte voor je kippen, hoe minder stress ze hebben. Voorzie legnesten, die kan je comfortabeler maken door ze te vullen met houtschilfers, stro of hooi. Kippen leggen hun eieren namelijk liefst altijd op dezelfde plaats. Voorzie in je kippenhok ook altijd een slaapstok. Die hangt het best tussen de 20 tot 40 cm hoog en is 5 tot 7 cm dik. Het is ten slotte belangrijk dat je kippen ’s nachts in het kippenhok vertoeven voor hun rust en veiligheid.
De bodem van het kippenhok kan je bedekken met houtkrullen. Die zorgen voor een betere opname van afval en vuil en maken het schoonmaken van het kippenhok eenvoudiger. Ook in de kippenren vermijd je best modder of plassen. Kippen hebben het liefst en droge ondergrond, anders worden ze makkelijker ziek.
Zodra je kippen 18 à 20 weken oud zijn, kan je verwachten dat ze eieren beginnen te leggen. De meeste kippen zijn de eerste twee jaren het meest productief. Eens je kippen ouder zijn dan 2 jaar, daalt hun productie met ongeveer 20% per jaar. Doorgaans blijven legkippen nog eieren leggen tot ze 3 à 4 jaar oud zijn.
Ook sierkippen leggen eieren, maar je kiest misschien toch beter voor een écht legras als je een rijke oogst aan eieren wilt. Een goede legkip legt zo’n 180 eieren per jaar. Denk maar aan de leghorn, de gewone legkippen met witte, bruine, zwarte of grijze veren en de Sussex.
Een ei bestaat voor 70% uit water, voorzie dus altijd voldoende vers drinkwater. Daarnaast hebben je kippen evenwichtige voeding nodig. Geef jonge legkippen eerst meel, waaronder je na verloop van tijd een gebroken graanmengeling met legkorrel verwerkt. Een kip heeft dagelijks nood aan ongeveer 100 tot 120 gram van een dergelijke mengeling. Zodra je kippen 18 weken zijn, kan je legvoer geven. Dat bevat meer kalk en stimuleert de productie van eieren.
Eens je kippen goed gewoon zijn aan hun omgeving kan je ook starten met het geven van keukenafval, maar let op: kippen eten niet zomaar alles. Het is overigens belangrijk dat je kippen het juiste lichaamsgewicht hebben. Te dikke kippen leggen immers minder eieren.
TIP! Gebruik een aangepaste voederbak voor je kippen en plaats die in het kippenhok. Zo blijft het kippenvoer droog en vermijd je dat vogels of ongedierte zich ook aan het voer tegoed doen.
Het aantal uren licht per dag heeft een invloed op de leg van eieren. Met andere woorden: tijdens de wintermaanden zijn je kippen veel minder productief. Op de kortste dagen van het jaar kan de leg zelfs volledig stilvallen. Kippen hebben minstens 10 uur licht per dag nodig om goed te kunnen leggen.
Ook de ruiperiode betekent geen eitjes. De rui vindt plaats wanneer de seizoenen veranderen in de nazomer of de herst en je kippen veel pluimen verliezen. Ze krijgen een nieuwe bevedering, maar dit kan wel twee maanden duren.
Op zoek naar nog meer tips en advies voor de verzorging van je kippen? Download hier je gratis brochure 'Start to Kip'! Zo heb je alle informatie makkelijk bij de hand. Veel plezier!