Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten

7 tips voor een heerlijke cake

Cake, een klassieker waar toch niemand nee kan tegen zeggen! Een heerlijk stukje cake met een tasje koffie of chocolademelk zorgt direct voor een gezellige sfeer. En als het huis nog hemels ruikt naar zelfgebakken cake, dan de sfeer al zeker niet stuk.

Soms kan het al eens misgaan met de cake, maar met deze 7 tips lukt het zeker. Het basisreceptje voor cake kan je trouwens hier terugvinden.

1. Weeg alles nauwkeurig af en laat alles op kamertemperatuur komen

Zoals bij alle patisserie recepten is afwegen heel belangrijk. Daarnaast heeft de temperatuur van de ingrediënten ook invloed op het beslag. Als de boter of eieren te koud zijn, kan het beslag niet mooi egaal worden.


2. Klop de suiker met de boter goed op

Geduld is een mooie deugd als je gebak maakt! Klop lang genoeg tot het boter-suikermengsel bijna wit en luchtig is. De suiker moet mooi zijn opgelost. Voeg daarna één voor één de eieren toe en klop lang genoeg na elk ei, tot het volledig door het beslag opgenomen is. Dan pas kun je een volgend ei toevoegen.

Tips voor een cake

3. Zorg voor een luchtig deeg

De ingrediënten moeten goed worden opgenomen door het beslag, maar roer daarbij niet langer dan nodig. Door te lang te blijven doorroeren zal het cakebeslag niet luchtig meer zijn. Dat geldt voor veel soorten deeg en beslag.


4. Gebruik zelfrijzende bloem

Zelfrijzende bloem zal je cakebeslag doen rijzen, gewone bloem zal dit niet doen. Wil je hem nog luchtiger? Voeg dan wat extra bakpoeder aan het mengsel toe.


5. Vet je vorm goed in

Een cake heb je graag in zijn klassieken vorm en die bak je in de klassieke, metalen vorm. Deze vorm moet je invetten met boter en vervolgens bestrooien met een beetje bloem. Zorg dat de boter goed in de hoekjes van de vorm zitten zodat ook daar de bloem aankleeft.

Draai je vorm goed rond, zodat hij helemaal met bloem bedekt is, en tik overtollige bloem eruit. Een alternatief voor 'beboteren en bebloemen', is je vorm bekleden met bakpapier.

6. Zoek de ideale baktijd voor je oven

Elke oven is anders, zie de baktijd en temperatuur in een recept dan ook steeds als richtlijn. De eerste keer dat je een recept maakt, kan je de voorgeschreven tijd en temperatuur nemen en zien wat er gebeurt. Bij cake kan je stellen dat wanneer de cake te droog is, je de temperatuur volgende keer best kan verlagen. Een cake bak je best ook niet te lang, als je ziet dat hij aan de randen loskomt van de vorm, dan is het tijd om te checken of hij gaar is.

Verhoog zeker ook niet de temperatuur om zo de baktijd in te korten. Een goede cake moet wel even bakken (een uur of langer) op relatief lage temperatuur (150 à 170°C).

Is je cake klaar? Check dan eerst de gaarheid van je cake met een breinaald of satéstokje. Doe dit door de oven te openen en in het midden van je cake te prikken. Haal de naald of het stukje er terug uit en check of er nog beslag aanhangt. Zit er nog beslag aan? Dan moet je cake nog even verder bakken. Is je naald of stokje helemaal schoon? Dan is je cake klaar!

TIP! Werk je met een heteluchtoven? Zet de temperatuur dan ietsje lager.

Cake tips

7. Laat de cake afkoelen

Je cake is klaar en je kan niet wachten om te proeven.... dat verstaan we. Maar wacht toch nog eventjes. Laat de cake eerst 5 à 10 min afkoelen in de vorm, zodat hij wat steviger wordt, en ontvorm de cake dan op een rooster. Laat je cake zeker ook nooit helemaal afkoelen in de vorm: er komt dan condens tussen de cake en de vorm, waardoor hij vochtig wordt of zelfs in de vorm gaat plakken zodat je hem er niet mooi meer kan uithalen.
Laat je cake verder afkoelen op de rooster en dan....proeven maar!