Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
Dazen paard

Bescherm je paard tegen dazen

In de zomer trek je de natuur in met je paard en genieten jullie van heerlijk weer. Maar met de warme maanden komen ook dazen tevoorschijn. Ze kunnen je paard behoorlijk wat last bezorgen: met hun beet veroorzaken ze pijn, paniek en zwellingen, maar kunnen ze bovendien ziektes overdragen.

Dazenbeet herkennen

Mannetjesdazen eten nectar, maar vrouwtjesdazen hebben bloed nodig om hun eitjes te laten rijpen. En daarom bijten ze bij warm, windstil weer paarden, vee en mensen. Ze worden aangetrokken door uitgeademde koolstofdioxide, beweging, warmte en geuren als zweet. Logisch dus dat een bezweet paard het hard te verduren krijgt.

Je paard kan in paniek geraken en op hol slaan. Als hij zich ongemakkelijk gedraagt, moet je hem grondig onderzoeken. Vind je een ‘jeukbult’, een plekje van de huid dat flink is opgezwollen? Dan is hij gebeten.

Bestrijden op twee manieren

1. Spray

Een spray op basis van icaridine. Dit is een stof met een bewezen werking (die ook wordt ingezet tegen de malariamug) en die officieel erkend is als werkzaam product. Het beschermt jou en je paard gedurende 24 uur tegen dazen, teken, muggen en vliegen.

Probeer de anti-dazenspray

Dazen paard
2. Dazenvanger

Een efficiënte manier om, zonder gebruik van chemicaliën of elektriciteit, de populatie van dazen en andere stekende insecten aanzienlijk te vermideren (testen tonen een verminderingsgraad van 90–95% van dazen rondom de dazenval).

  • Plaats de dazenval in de aanvliegrichting van de dazen. Meestal houden ze zich schuil op vochtige plaatsen, langs oevers, vijvers of bosranden. Op die manier voorkom je dat de dazen tot bij je paard geraken.
  • De dazen worden aangetrokken door de warmte en de beweging van de zwarte bal. Wanneer ze vanop de bal opvliegen, belanden ze via de fuik in een vangpotje.
  • Plaats de dazenval vanaf april. Dan ben je het uitkomen van de volwassen dazen voor.
  • Maak minstens wekelijks de trechter leeg en reinig hem met water en zeep.
  • Verplaats de dazenval naar een betere locatie indien je merkt dat er niet voldoende dazen gevangen worden.

TIP! Plaats meerdere dazenvallen verspreid over het terrein indien nodig, in de nabijheid van je paarden.

Probeer de dazenval

Insect Free 200ml
Vanaf € 16,50
Meerdere varianten