Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
Vacht van je kat

Een gezonde vacht voor je kat in 3 stappen

De vacht is een goede indicatie van de gezondheid van je kat. Voelt ze zich goed in haar vel, dan heeft ze normaal gezien ook een mooie, volle, glanzende vacht. Ziet haar pels er wat dof en onverzorgd uit, of heeft ze last van abnormaal veel haaruitval? Dan wijst dit doorgaans op gezondheidsproblemen of parasieten. Hoe kan jij haar helpen stralen?

1. De juiste voeding

Het kattenvoer is érg belangrijk ter ondersteuning van een gezonde vacht. Let er bij de keuze van haar voer op dat alle nodige ingrediënten aanwezig zijn:

 • Omega 3 en 6
 • Proteïnen
 • Koper
 • Zink
 • Vetzuren
 • Aminozuren
 • Vitaminen (A, H, E, B2 en B6)

TIP! Je kan aan het kattenvoer extra omega 3 toevoegen door visolie te gebruiken.

2. Op tijd een borstelbeurt

Eén van de redenen waarom katten zichzelf likken met hun ruwe tong, is om loszittend haar uit hun vacht te verwijderen. Daarom houden katten ook érg veel van een borstelbeurt af en toe. Hou bij het borstelen van haar vacht rekening met de volgende zaken:

 • Laat de frequentie van het borstelen afhangen van de lengte van de vacht van je kat: één keer per week voor kortharige katten en om de twee dagen voor langharige katten.
 • Sla het borstelen tijdens de rui in het voor- of najaar niet over. Dan is het net extra belangrijk om dode haren uit de vacht te verwijderen.
 • Borstel in de groeirichting van de vacht mee en nadien in de tegenovergestelde richting. Zo haal je meer dode haren uit de vacht van je kat.
 • Het borstelen heeft ook de bedoeling om knopen uit de vacht te verwijderen. Let dus bij hardnekkige knopen goed op dat je geen plukjes haar uittrekt.
 • Controleer je kat tijdens het borstelen op parasieten.
 • Wees voorzichtig met een borstel met lange metalen tanden. Je kan hiermee sneller de huid van je kat irriteren. Een rubberen of zijden borstel voor katten zijn zachter.

Gezonde vacht voor je kat

Door je kat regelmatig te borstelen, krijgt ze bij het likken van haar vacht minder haar binnen. Zo help je haarballen te voorkomen en die kunnen het je kat knap lastig maken op het vlak van spijsvertering en darmtransit.


TIP! Zorg dat je kat al vanaf jonge leeftijd gewend is aan de kam of borstel. Het kammen of borstelen zal alleen maar makkelijker zijn als ze ouder is.

3. Kleine wasjes

✓ Kies een aangepaste shampoo voor katten. Die is speciaal samengesteld om huidirritatie bij je kat te voorkomen.
✓ Gebruik lauw water.
✓ Zorg ervoor dat je kat niet kan uitglijden. Leg daarom een handdoek op de bodem van het bad of de wasteil.
✓ Zorg ervoor dat je kat geen schuim in de ogen of oren krijgt.
✓ Spoel na de wasbeurt zorgvuldig al het schuim en shampoo zachtjes weg en zorg ervoor dat de vacht vrij is van alle zeepresten.
✓ Droog ten slotte je kat zachtjes af met een lauwe handdoek.


TIP! Gebruik voor het drogen zeker geen haardroger, want die zal je kat vast en zeker schrik aanjagen.

Goede voeding, een regelmatige borstelbeurt en op tijd een wasje. Met deze handelingen hou je de vacht van je kat gezond. En maak jij je kat gelukkig!

Heb je nog vragen of kom je graag ons assortiment eens bekijken in de winkel?
Je bent altijd welkom bij Horta voor inspiratie en professioneel advies op jouw maat.