Gazon aanleggen in 8 stappen
1. Begroeiing verwijderen
Verwijder alle struiken, bomen, stenen en andere obstakels van het perceel waar je een gazon gaat aanleggen. Dat is ook belangrijk om achteraf de grond makkelijk te kunnen bewerken, bodemverbeteraar onder de grond te kunnen mengen en het terrein mooi te effenen.
2. Onkruid verwijderen
Kies hiervoor altijd een milieuvriendelijke methode. Denk maar aan mechanische (met een onkruidsteker of onkruidbrander) of ecologische onkruidbestrijding (met producten op basis van pelargonzuur).
3. De zuurtegraad bepalen
4. De grond bewerken
- Bewerk je grond tot op een diepte van ongeveer 25 cm. Doe dit wanneer de bodem niet te nat is en een tiental dagen nadat je het onkruid hebt verwijderd.
- Bewerk je de bodem manueel met een spade, dan kan je de onkruidzoden diep genoeg onderwerken. Als je een motorfrees gebruikt, zal je de onkruidzoden nog met de hand moeten verwijderen.
5. De bodem verbeteren
- De natuurlijke materialen in de bodemverbeteraar geven geleidelijk voedingsstoffen af aan het gras en de planten.
- Hij zorgt voor heel wat extra energie voor je gras en je gazon.
- De korrelige structuur van de humus zorgt ervoor dat de grond veel zuurstof bevat en zeer goed voeding en water vasthoudt.
6. De bodem bemesten
Geef de jonge grassprietjes extra voeding met organische gazonmeststof. Die is gemaakt van dierlijke en plantaardige voedingsstoffen die langzaam worden afgegeven en de bodemstructuur verbeteren. Zo groeit het gras geleidelijk, wordt het sterker en bouwt het meer weerstand op tegen ziekten en vorst.
- Strooi de meststof zo gelijkmatig mogelijk uit.
- Werk lichtjes in met een hark. Na enkele dagen heeft de bodem de meststoffen opgenomen.
- Meststofkorrels of -kruimels die na het strooien zichtbaar blijven in het gras, vormen geen gevaar voor huisdieren of kinderen. Dankzij de organische meststoffen krijg je ongetwijfeld een mooi, egaal en groen gazon.
7. Het terrein effenen
- Egaliseer het terrein waarop je gazon gaat zaaien zoveel mogelijk met een hark.
- Rol het vervolgens aan met een tuinrol. Hierdoor worden eventuele oneffenheden zichtbaar en kan je ze nog tijdig wegwerken.
- Laat de grond dan één tot twee weken rusten voor je gras zaait.
8. Zaaien
Gazonzaad is altijd een mengeling van verschillende grassoorten. De kwaliteit van het graszaad wordt bepaald door de mengeling, de kiemkracht en de resistentie tegen ziektes. Kies het gazonzaad in functie van hoe (intensief) je het gazon wilt gebruiken.
- Speelgazon: bestand tegen intensief gebruik, herstelt zich snel.
- Sportgazon: zeer sterk en snelkiemend, voor sportvelden.
- Schaduwgazon: voor een gazon dat meestal in de schaduw ligt.
- Siergazon: trager groeiend graszaad van meer delicate grassoorten.
- Gecoat graszaad: gecoat graszaad met extra stikstof, kalk en waterverdeler.
- Droogtegazon: graszaad voor gazon bestand tegen droogte en hitte.