Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
Je eigen tomaten kweken

Je eigen tomaten kweken

Tomaten zijn het ultieme superfood: supergezond en heerlijk in de keuken. Je kan plantjes kopen en planten vanaf midden maart, maar je kan ze ook zelf zaaien! Zo heb je nog veel meer keuze in kleur, grootte en smaak en kan je vroeger aan de slag in de tuin. We geven je graag tips om je eigen tomaten te kweken!

Tomaten zaaien

Wanneer

  • In serre: vanaf 1 maart - uitplanten vanaf eind april/begin mei
  • In openlucht: vanaf 15 maart - uitplanten vanaf midden mei (na de IJsheiligen)

Hoe?

Zaai in kweekbakken en niet te dicht op elkaar. Dek af met een laagje zand van maximaal een halve centimeter. Verwijder elke dag het deksel even om te verluchten.
Gebruik zaai- en stekgrond. Dankzij de fijne structuur en goede doorlaatbaarheid:

  • Kiemen de zaden gemakkelijk.
  • Hebben je zaailingen geen natte voeten.
  • Verklein je het risico op wortelrot.
  • Verminder je de kans op wortelbeschadiging bij het verspenen.

Tomaten zaaien in 7 stappen!

Na 10 dagen: verspenen

Als je plantjes hun eerste twee echte blaadjes (na de kiemblaadjes) hebben, meestal tien dagen na het zaaien, kan je verspenen. Kies alleen de sterkste plantjes, en zeker niet de opgeschoten, langgerekte plantjes.

Als het niet meer vriest: afharden

Voor het uitplanten, moeten de plantjes wennen aan de buitentemperatuur. Zet ze eerst in een temperatuur van 15 tot 18 °C. Na een weekje mogen de planten buiten blijven staan als het niet meer vriest. Goed afgeharde planten zijn korter, steviger en beter bestand tegen ziekten.

Je eigen tomaten kweken in moestuin
Eigen tomaten kweken

Na 8 à 10 weken: uitplanten

  • Bereid de bodem goed voor op het uitplanten. Een goed doorlaatbare bodem met een luchtige structuur is essentieel. Meng daarom 1 week voor het planten Horta Koemest of Horta bodemverbeteraar in de grond of gebruik een bodemactivator. Doe er ook wat tomatenmeststof onder. Tomatenmeststof moet een hoog kaliumgehalte hebben.
  • Tomatenplanten hebben zon en warmte nodig. Geef ze de zonnigste plek in je tuin, maar bescherm ze tegen urenlange felle zonneschijn of regen.
  • De planten zijn klaar om uit te planten als de eerste bloemtros gaat bloeien.
  • Zet een stok van ongeveer 1,5 m naast de plant en bind op met een touw voor extra steun.

TIP! Je kan ook een tomatenspiraal gebruiken: die geeft de plant de perfecte steun zonder op te binden. Zo beperk je het risico op beschadiging tot een minimum.