Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
Moestuin in 7 stappen

Moestuin aanleggen in 7 stappen

Wil je graag een moestuin starten? Groot gelijk! Voor zelfgekweekte groenten of kruiden heb je trouwens geen grote tuin nodig: een vierkantemetertuin volstaat voor een mooie oogst! Je kan zelfs op je terras aan de slag met een Horta vierkantemetertuin. Met dit handige stappenplan ben je zo vertrokken met je moestuin. Aan de slag!

1.  Weet je wat je wilt

Kies een grote of een kleine moestuin, afhankelijk van de beschikbare ruimte. Ben je helemaal nieuw in het tuinieren en wil je het eerst op kleine schaal proberen? Begin dan met een Horta vierkantemetertuin! Je hebt ook een vierkantemeterbak op hoogte, handig voor kruiden.

2. Vind de geschikte plaats

Kies voor een zonnige plek met voldoende afwatering. Je moestuin heeft zo’n zes uur zon per dag nodig. Afhankelijk van de hoeveelheid zon die je moestuin per dag krijgt, plant je best specifieke groenten. Sommige groenten kunnen bijvoorbeeld beter tegen schaduw dan andere.

TIP! Blijf indien mogelijk weg van bomen. Die zorgen voor ongewenste schaduw en nemen veel water en voedingsstoffen weg uit de bodem.

 Moestuin in 7 stappen

3. Zorg voor een gezonde bodem en geef voldoende water

Een gezonde bodem geeft betere en meer resistente planten. Werk daarom met een bodemverbeteraarzoals Horta Koemest. Breng rond de wortels van de groenten een laagje Horta Mulch aan van ongeveer 5 tot 7 cm. Die houdt de grond koel, remt de groei van onkruid af en houdt gelijkmatig vocht vast.

Lees meer over de ideale bodem voor je moestuin

De groenten in je moestuin moeten daarnaast constant voldoende water hebben, zonder dat je ze te nat zet. Laat na een sproeibeurt de grond eerst licht drogen voor je opnieuw water geeft.

TIP! Werk met regelmaat. Onregelmatig water geven aan je groenten, kan leiden tot een tegenvallende oogst of een bittere smaak bij sommige groenten.

4. Zaai de juiste groenten op het juiste moment en op de juiste manier

Sommige groenten kweken makkelijker dan andere en eisen minder onderhoud. Kies dus de juiste groenten. Begin je pas met moestuinieren? Kies dan voor groenten en kruiden die eenvoudig te kweken zijn, zoals kropsla, peterselie, uien, courgette of basilicum.

5. Geef voldoende voeding

Bemest je moestuin op 100% natuurlijke wijze. Meng voldoende organische meststoffen en compost onder de grond van je moestuin. Die zorgen ervoor dat het stikstofgehalte van de bodem op het juiste peil blijft, maar let op voor overbemesting.

TIP! Gebruik altijd potgrond die geschikt is voor de moestuin, zoals Horta universele kwaliteitspotgrond.

 Moestuin in 7 stappen
 Moestuin in 7 stappen

6. Kies voor de ecologische oplossing

Biodiversiteit in je tuin is belangrijk. Allerlei nuttig tuinbewoners houden de populatie van schadelijk insecten onder controle: een biodiverse tuin houdt zichzelf in evenwicht. Doet er zich toch eens een probleem voor in je moestuin, behandel dit dan ook op een natuurlijke manier. Je groenten worden er gegarandeerd nog smakelijker door.

TIP! Verwijder regelmatig al het onkruid uit je moestuin om een mooie oogst te bevorderen. Onkruid gaat namelijk lopen met heel wat zonlicht, water en voedingstoffen die je groenten hard nodig hebben.

7. Oogst regelmatig je moestuin

Laat je harde werk niet verloren gaan: zodra je de kans hebt om te oogsten, doen! Doe je dit niet, dan zullen je planten geen nieuwe vruchten ontwikkelen.

Plan(t) je moestuin

Wil je graag weten wanneer je bepaalde groenten en fruit kan zaaien? Wanneer mogen die dan in volle grond? En wanneer oogst ik mijn favoriete groentjes?
Met de gratis Horta Moestuinkalender heb je hier een handig overzicht van.
Vraag ernaar in je Horta winkel of download hier de digitale versie.

Horta Moestuindagen
Event

Horta Moestuindagen

27 mrt. - 30 mrt. ‘24
Ontdek meer

Ontdek het assortiment Horta zaden

Beste prijs-kwaliteit
Beste prijs-kwaliteit
Beste prijs-kwaliteit
Beste prijs-kwaliteit
Beste prijs-kwaliteit
Beste prijs-kwaliteit
Beste prijs-kwaliteit
Beste prijs-kwaliteit