Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten

Moestuinieren op een vierkante meter

Of je nu een doorgewinterde tuinier of een enthousiaste starter bent, een grote tuin hebt of een gezellig terras: een eigen moestuinbak is altijd leuk. Je ademt frisse buitenlucht in, zet je groene vingers aan het werk én je geniet straks van eigen groenten, fruit of kruiden. Maar waar ga je van start en hoe maak je er een succes van? Je leert van ons de kneepjes van de bak, euh … het vak. Welkom in de wondere wereld van eigen kweek!

1. Checklist: dit heb je nodig

Alles begint bij het kiezen van het juiste kweekmateriaal. Ga je voor een traditionele vierkante kweekbak of heb je liever een verhoogd exemplaar? Moestuinbakken bestaan in verschillende vormen, afmetingen en materialen en voor binnen of buiten. Bedenk bij je keuze steeds goed welke planten je wilt kweken en hoeveel ruimte ze nodig hebben. Denk ook aan:

  • Gronddoek: dit doek – ook wel worteldoek of anti-worteldoek genoemd – beschermt tegen bodeminsecten en tegen schade van wortels aan de bak zelf.
  • Potgrond: de juiste potgrond is rijk aan voedingsstoffen die je groenten, fruit of kruiden hard nodig hebben tijdens hun groei. TIP! Koop vier zakken potgrond van 60 liter voor één vierkante meter met een diepte van 40 cm.
  • Zaden: bedenk wat je graag wil kweken en haal de zaadjes in huis. Wist je dat sommige groenten en fruit elkaars groei bevorderen? Ga dus vooraf na welke plantjes of zaden geschikt zijn voor combinatieteelt.

Al het nodige kweekmateriaal bij de hand

Beste prijs-kwaliteit
ACTIE
Meerdere varianten
Beste prijs-kwaliteit
AHA!-VOORDEEL
Beste prijs-kwaliteit

2. Je kweekbak vullen

Alles in huis gehaald? Maak dan het gronddoek vast aan de moestuinbak. Daarna is het tijd om je bak te vullen. Dat doe je in drie lagen.

  1. Hydrokorrels
  2. Horta universele potgrond
  3. Horta potgrond voor groenten en kruiden

Wil je meer weten over hoe je de moestuinbak vult? In dit artikel gaan we dieper in op elke laag.

3. Maak een plan

Bedenk én bepaal op voorhand waar in de kweekbak je jouw groenten en fruit wil. Elke plant heeft namelijk voldoende ruimte nodig. Krijgen ze te weinig plaats, dan zal de oogst ook kleiner zijn. Wist je dat sommige moestuinbakken met een houten raster komen? Dat kan helpen bij de keuze van inplanting. Sommige planten zet je ook beter niet naast elkaar.

4. Zaaien of planten

Zaadjes gekozen? Begin ze niet lukraak in de grond te stoppen. Respecteer de zaaiafstand van elke plant, dit staat aangegeven op het zakje. Maak kleine putjes in de grond, leg er een zaadje in en bedek weer met aarde.

Afhankelijk van de tijd van het jaar kan het nuttig zijn om de zaadjes eerst binnenshuis te laten voorkiemen (voor het raam of in een kweekkas). Check even het zakje zaad! Je plant ze pas in de moestuinbak zodra ze ontkiemd zijn (en de eerste kleine blaadjes hebben). Zo zijn ze wat minder kwetsbaar en verklein je de kans dat de zaadjes gaan rotten of opgegeten worden door knaagdieren of vogels.

Je kan natuurlijk ook kiezen voor plantjes in plaats van zaden. Die zijn wat sterker en je kan bovendien sneller oogsten.

Bekijk ons assortiment zaden

5. Geef water (en licht)

Geef op tijd water, maar overdrijf niet: hou de potgrond altijd licht vochtig. Giet je te vaak, dan kunnen de zaadjes beginnen te schimmelen. Naast water is ook voldoende licht essentieel. Staat je kweekbak binnen? Plaats hem dan bij het raam en zet hem bij mooi weer ook eens buiten.

6. Hou je kweekbak in topvorm

Onderhoud je moestuinbak door dagelijks even te kijken of de aarde nog vochtig genoeg is. Maak je bak ook steeds onkruidvrij, hou insecten in de gaten en ga na of er geen ziektes de kop opsteken.

Let ook op je potgrond. De vruchtbaarheid van de grond kan na een tijdje verminderen. Op de verpakking van de potgrond zie je voor hoeveel dagen aan voedingsstoffen erin zitten. Voeg steeds meststoffen toe wanneer nodig, ook daarvoor kijk je het best op de verpakking. Doe regelmatig een ‘grote schoonmaak’. Daarmee bedoelen we: vervang jaarlijks de toplaag en om de 2 à 3 jaar alle potgrond in de kweekbak.

7. De oogst

Met water, licht en goeie grond groeien jouw planten uit tot prachtexemplaren. Stilaan beginnen er zich vruchtjes te vormen. Je harde werk loont. Zodra de vruchten er rijp uitzien, kan je beginnen te oogsten.

Oogst niet alles in één keer, maar doe dit geleidelijk aan. Haal eerst de grootste exemplaren weg. Dat geeft de kleinere vruchten de kans om verder te groeien en zo haal jij alles uit je kweekbak. Nu kan je proeven van jouw oogst, heerlijk!