Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
Spelen met katten

Speeltijd! Welk speelgoed kies jij voor je kat?

Er zijn verschillende soorten speelgoed voor je kat. Daarmee hou je niet alleen je kat bezig, maar je kan haar ook dingen aanleren, haar jachtinstinct stimuleren en vermijden dat ze gaat ‘schrokken’.

Interactief en intelligentiespeelgoed

Gedragstherapeuten raden al langer aan om je kat te laten ‘werken’ voor haar eten. Met verborgen beloningen, raadseltjes, doolhoven of puzzels waar je snacks in kan verstoppen, krijgt je kat de kans niet om te schrokken. Bovendien hou je de geest van je kat scherp. Zo zal ze niet enkel leren ontdekkenmaar ook al haar zintuigen prikkelen.

Je hebt de keuze uit niet-bewegende of bewegende interactiespelletjes. Denk maar een speelbal, zoals de Doc & Phoebe indoor muizen. Je kat duwt de bal vooruit en zo vallen er kleine brokjes door de gaatjes van de bal.

TIP! Hou bij het geven van snacks altijd rekening met het aantal korrels (dagrantsoen) om eventueel overgewicht te voorkomen. Weeg vooraf het aantal korrels dat je kat ‘al spelend’ mag eten, goed af en verdeel ze over de verschillende speeltjes.

Spelletjes doen met uw kat
Met je kat spelen

Jaagspelletjes

Je kat is van nature een roofdier en gelukkig maakt ze niet echt een onderscheid tussen echte prooien of pluche speeltjes. Bij Horta vind je een heel assortiment kwalitatieve en handgemaakte Tabby Tijger hengels die je kat zullen stimuleren in haar jaagbehoefte. Je kan verschillende prooien (die stuk voor stuk gemaakt zijn van natuurlijk, diervriendelijk verkregen materiaal) afwisselend aan de hengel hangen. Deze natuurlijke geuren zullen je kat extra motiveren om achter haar prooi aan te gaan. Lees hier meer over het jachtproces van je kat.

TIP! Laat een kitten niet met je hand spelen, je hand is geen bijt- of krabspeeltje. Die kleine nageltjes van je kitten worden trouwens vroeg of laat groot en dan wordt het heel wat minder plezant. Gebruik liever een speelhengel.

Speeltunnels en knuffelzakken

Vindt je kat het leuk om zich te verstoppen? Dan zal ze plezier beleven aan een speeltunnel. Je vindt ze in verschillende afmetingen en met ingewerkte speeltjes. Er zijn ook speeltunnels met zachte stof aan de binnenzijde zodat je kat er ook heerlijk kan in slapen.
Spelen met je kat
Speeltijd voor katten

Kattenkruid

Ken je catnip of valeriaan? Het is een kruid, afkomstig van een plant die familie is van de muntachtige, dat wordt gedroogd en vermalen. Veel katten vinden het een heerlijke geur en worden er dolenthousiast van. Zo’n heerlijk moment van extase duurt doorgaans 10 tot 15 minuten. Er zijn wel katten op wie het geen effect heeft, dat zou genetisch bepaald zijn. Bepaalde katten hebben een voorkeur voor catnip, andere voor valeriaan. Werkt geen van beide? Dan kan je ook matatabi proberen. In elk geval is het niet schadelijk of verslavend. Het testen waard, dus!

TIP! Je kan kattenkruid ook gebruiken om een nieuw krabmeubel of een slaapplekje in de kijker te plaatsen. Wrijf er wat kattenkruid over en je kat zal zijn nieuwe plekje niet kunnen weerstaan.

Bij Horta vind je kattenkruid van de hoogste kwaliteit: de Tabby Tijger NipNaps-kruiden. Deze kruiden zijn van zo’n zuivere kwaliteit dat je kat op een veilig en vooral gezonde manier kan genieten. In het assortiment vind je ook hervulbare Tabby Tijger trappelkussentjes. Ideaal om aan het einde van de jachtfase (na het jagen en vangen van de ‘prooi’) aan je kat te geven.

Krabpalen en krabmeubels

De klauwen slijpen, is een dagelijkse bezigheid van je kat. Om je meubels te beschermen, heb je een krabpaal, krabmat of een ander krabmeubel nodig. Een goede krabpaal doet wonderen en ze bestaan in alle vormen en afmetingen. Bij weinig plaats raden we bijvoorbeeld een krabton aan.
  • Plaats een krabpaal op een plaats waar je kat eerder al had gekozen om te krabben.
  • Laat je kat een paar dagen wennen.
  • Druk de voorpoot van je kat op de krabpaal. Zo weet ze waar ze haar klauwen voortaan moet slijpen.
  • Maak er een spelletje van. Lok je kat met een kattenspeeltje of catnip naar de krabpaal.
  • Beloon je kat met iets lekkers zodra ze uit zichtzelf ze naar de krabpaal komt.
Quality time met je kat

Hou het interessant

Om het leuk te houden voor je kat, raden we aan om telkens maar één nieuw speeltje te introduceren. Een kat kan snel verveeld geraken, dus is het een goed idee om het speelgoed wekelijks af te wisselen en geregeld nieuwe spelletjes voor te stellen. Zo voorkom je bovendien prooigewenning. Bij Horta vind je daarom ook verschillende artikelen om aan een kattenhengel te bevestigen, zodat je die op tijd kan afwisselen.

TIP! Stop de speeltjes die je weglegt in een doos met wat kattenkruid.

Heb je nog vragen of kom je graag ons assortiment eens bekijken in de winkel?
Je bent altijd welkom bij Horta voor inspiratie en professioneel advies op jouw maat.