Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
Vlooien bij katten

Verlos je kat van vervelende vlooien

Opgelet: vlooien bestrijden bij je kat is net iets delicater dan bij je hond, want katten zijn gevoeliger voor chemische stoffen. Kijk daarom goed uit met welke producten je aan de slag gaat en doseer correct. Probeer altijd preventief te werk te gaan. Voorkomen is beter dan genezen.

Tips om je kat te behandelen

Vlooien zijn kleine parasieten in de vacht van je huisdier. Ze voeden zich met het bloed van hun gastheer en veroorzaken jeuk bij dier én mens. Herhaaldelijke infecties verhogen het risico op een vlooienallergie. Bovendien heeft het weinig met hygiëne te maken, elke kat kan vlooien krijgen. Opletten, dus.

  • Behandel je kat zeker preventief tegen vlooien. Zo vermijd je besmetting.
  • Ga preventief én curatief te werk met pipetjes.
  • Zorg dat ze het middel niet rechtstreeks binnenkrijgt. Breng het aan tussen de schouderbladen.
  • Let goed op met wat je aan welk dier geeft. Zo mag je nooit een hondenmiddel aan je kat geven, of kittens niet behandelen met middelen voor volwassen dieren.

Vlooien bij je kat
Vervelende vlooien katten

Vergeet de omgeving niet

De belangrijkste tip van allemaal. Vaak vergeten baasjes dat je best ook de omgeving behandelt, want 95% van de vlooien zit in de omgeving rond je kat. Slechts de overige 5% zit op de huid van je kat.
Gebruik daarom best een omgevingsspray zoals Beaphar Vermicon.
De eerste besmetting gebeurt meestal buiten, maar deze gaat dan verder binnenshuis, het hele jaar door. Een vrouwelijke vlo legt gedurende enkele weken tientallen eitjes per dag. De omgeving zal dus snel besmet geraken als je niet tijdig ingrijpt. Gelukkig zijn er producten om de omgeving te behandelen, maar ook hier is de boodschap om preventief te werken.

Opgelet voor teken

Ook teken bijten zich vast in de huid van je kat en zuigen haar bloed. In eerste instantie heeft je kat daar niet gek veel last van, maar de gevolgen kunnen wel ernstig zijn: ontsteking, bloedarmoede of ziektes die de teken overbrengen. De ziekte van Lyme bijvoorbeeld, ook al komt die slechts zelden voor bij katten, is wel gevaarlijk voor hun baasjes. Controleer je kat dus regelmatig op teken. Heb je er (eentje) gevonden? Verwijder die dan zo snel mogelijk met behulp van een tekentang.

TIP! Je kat kan ook wormen hebben. Om dat te controleren, vind je bij Horta de Wormiscope testkit, samengesteld in samenwerking met de Universiteit Gent. Vraag ernaar in je Horta winkel! Je krijgt de resultaten digitaal opgestuurd, zo weet je meteen of je kat moet worden ontwormd.

 Vlooien bestrijden kat

Parasieten zoals vlooien en teken zijn venijnige beestjes. Ze zijn zó klein, maar kunnen je kat ontzettend veel last bezorgen. Opletten is de boodschap! Als je je zorgen maakt over de juiste behandeling, neem dan contact op met je Horta expert in de winkel of met je dierenarts.