Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten
Basisrecept brood bakken

Een basisrecept om zelf brood te bakken

Wil je zelf brood bakken? We helpen je graag op weg met een stappenplan voor handmatig brood bakken. Eens je dit onder de knie hebt, kan je eindeloos experimenteren met verschillende bloemmengelingen en nieuwe smaken ontdekken. Veel bakplezier!

Stappenplan

  1. Verkruimel de gist en meng die met koud water, voor een optimale werking van de gist.
  2. Meng er vervolgens bloem, zout (maar geen zout rechtstreeks op de gist) en vetstof (boter of margarine) onder tot er een samenhangende bol ontstaat.
  3. Voeg geen bloem toe als je denkt dat het deeg te nat is. Blijf geduldig kneden tot het deeg een mooie consistentie heeft. Voor het perfecte brood kneed je het deeg 20 minuten tot het soepel en zacht is. Als je het deeg door de keukenrobot wil laten kneden, dan volstaan 12 tot 15 minuten. Op het laatste kneed je het deeg nog eens 30 seconden op de hoogste stand.
  4. Maak van het deeg een bol en leg die in een kom. Strooi er een klein beetje bloem over en dek af met een propere keukenhanddoek. Laat het deeg 30 minuten in de kom op het aanrecht (op kamertemperatuur) liggen tot het volume verdubbeld is.
  5. Leg het gerezen deeg weer op een werkblad en verdeel het in porties zo groot als je de broden wil en bol het deeg weer op. Je kneedt het deeg dus niet opnieuw, je geeft in deze stap je brood gewoon de gewenste vorm.
  6. Leg een portie deeg per brood in een bakvorm of op een met bloem bestrooide bakplaat en dek af met een vochtige doek.
  7. Laat het brood 40 minuten rijzen.
  8. Verwarm de oven op 220 °C. Hou er rekening mee dat elke oven anders is, dus het kan dat de temperatuur in jouw oven hoger of lager moet zijn. Dit zal je ondervinden naarmate je meer broodbakervaring opdoet. Snij het brood in met een mes en zet het in de oven gedurende 50 minuten.
Mislukt jouw brood toch? We geven je nog wat tips.

Heb je de bakmicrobe te pakken?

We hebben een handige brochure samengesteld boordevol tips over het bakken van brood en een handig overzicht van onze verschillende bloemmengelingen, dessert- en all-in-mixen. 


Download de gratis brochure