Een siervijver gevuld met mooie waterplanten of met vissen kan je in zowat elke tuin aanleggen. Je maakt de vijver zo groot of zo klein als je zelf wilt, afhankelijk van de beschikbare ruimte natuurlijk. Je kan kiezen voor een strakke rechte vijver of voor een grillige vorm. Of ga je voor een zwemvijver, waar je in de zomer een frisse duik in kan nemen? Hier vind je enkele handige tips waar je best rekening mee houdt voor je begint. Twijfel je? Neem dan zeker contact op met je Horta expert in de winkel!
Een vijver vormt z'n eigen kleine ecosysteem in je tuin. Er zijn heel wat verschillende soorten vijvers met elk hun eigen vereisten inzake aanleg en onderhoud. Check dus eerst welk type vijver je verkiest vooraleer je aan de slag gaat.
Er bestaan heel wat verschillende soorten bodemmateriaal voor vijveraanleg, wij lichten de drie belangrijkste soorten uit. Die hebben specifieke kenmerken en elk hun voor- en nadelen.
Soepele PVC vijverfolie wordt vaak gebruikt als bodemmateriaal. Rubberfolie gaat langer mee maar is ook duurder.
Voorgevormde vijvers in kunststof zijn verkrijgbaar in PE, HDPE en polyester. Doorgaans zijn ze kleiner van formaat.
Een betonnen vijver kies je meestal uit esthetische overwegingen. Ze komen het meest voor bij koivijvers en zwemvijvers. De aanleg gaat dikwijls gepaard met de aanleg van funderingen op zachte ondergrond en is op zichzelf eerder een karwei voor een vakman.
De grootte en de vorm van je vijver spelen een belangrijke rol wat het onderhoud en de integratie van de vijver in je tuin betreft. Afhankelijk van het soort vijver dat je kiest, moet je ook qua formaat van de vijver rekening houden met enkele vereisten.
Wat de vorm van je vijver betreft, is het slim om de randen vloeiend te houden. Creëer niet te veel uitspringende of hoekige gedeelten, want dan vergroot je het risico op ‘dode stukken’ in je vijver. Daarin verzamelt zich vuil en vestigen zich makkelijk parasieten.
Het najaar is ideaal om een vijver aan te leggen. Dan is er minder zonlicht, liggen de temperaturen lager en verklein je de kans op algengroei. Je vijver krijgt zo voldoende tijd om tegen het voorjaar een ideaal bacteriëel evenwicht te ontwikkelen. Zet vissen pas in het voorjaar uit in je vijver.
Check, check en dubbelcheck? Dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! Met het nodige materiaal in huis en ons stappenplan bij de hand, kan je starten met de aanleg, het vullen en de opstart van je vijver!