Er zijn verschillende soorten vijvers, elk met hun eigen vereisten qua aanleg en onderhoud. Vergelijk grondig alle mogelijkheden en leg een vijver aan die perfect aan je wensen voldoet en in jouw tuin past. In dit artikel vind je een handig overzicht van de meest gebruikelijke types vijver. Wil je een vijver die barst van het leven of eentje die vooral een mooie eyecatcher wordt? De keuze is volledig aan jou.
Kies voor een plantenvijver als je niet te veel tijd en geld wenst te spenderen aan vijveronderhoud. Door de afwezigheid van vissen houden de waterplanten doorgaans het water voldoende helder, zelfs zonder filtersysteem.
Dat beperkt zich tot het sporadisch controleren van de waterkwaliteit en het verzorgen van de planten. Wat die verzorging inhoudt, hangt af van welke planten er groeien: waterlelies, oeverplanten, drijfplanten, zuurstofplanten ... In het najaar verwijder je afgestorven planten en gevallen bladeren met een schepnet.
De aanleg en inrichting van een gemengde vijver is vergelijkbaar met die van een natuurlijke vijver. Aan het onderhoud moet je wel meer tijd spenderen. Omdat vissen afvalstoffen produceren, is een filterinstallatie in een gemengde vijver noodzakelijk. Naast de verzorging van de planten en vissen moet je dus ook de technische installatie onderhouden.
Vissen creëren afvalstoffen, een filter en pomp zijn dus essentieel. Die moet je regelmatig nakijken en onderhouden. De bodem van de visvijver moet je jaarlijks vrijmaken van slib. Je mag de vijver niet volledig leegpompen, want dit veroorzaakt de vissen veel onnodige stress. De vissen zelf verdienen natuurlijk ook de nodige aandacht.
Een koivijver is een enorme visuele meerwaarde voor je tuin! Ze vergt wel meer onderhoud en het is een investering. Vaak bestaat een koivijver uit twee delen: een zwemgedeelte voor de koi en een natuurlijke vijver met waterplanten of moerasplanten. Er is een technische installatie nodig om het water van het ene vijvergedeeelte naar het andere te pompen.
TIP! Een koivijver bestaat uit twee delen, omdat de koi een planteneter is. Bestaat je vijver slechts uit één gedeelte, dan zullen deze vissen de vijverplanten opeten.
Is vergelijkbaar met het onderhoud van een gewone vijver. Verwijder in het najaar regelmatig bladeren die in de vijver zijn gevallen om te voorkomt dat ze op de bodem rotten. Anders krijg je organisch afval dat verzuring veroorzaakt. Daar houden koi niet van en het vergroot de kans op algen. Vergeet ook niet om slib van de bodem te verwijderen, je kan hiervoor ook een vijverstofzuiger gebruiken. Ook hier geldt: pomp de vijver niet volledig leeg om de koi geen overlast of stress te bezorgen.
Op een warme zomerdag is niets zaliger dan zwemmen in je eigen natuurlijke zwemvijver met water zonder chloor of chemicaliën. Een zwemvijver kan je perfect aanpassen aan de natuurlijke groene omgeving van je tuin. Net zoals bij een koivijver bestaat een zwemvijver ook uit een zwemgedeelte en een plantengedeelte dat het water filtert.
In het najaar verwijder je afgestorven planten en gevallen bladeren. Anders rotten ze op de bodem, zal je zwemvijver verzuren en vergroot de kans op algen. Gebruik hiervoor een eenvoudig schepnet. Jaarlijks de vijver leegpompen om de bodem schoon te maken, raden we niet aan, want op die manier verwijder je ook veel nuttige organismen en verstoor je de bacteriële huishouding.
De spiegelvijver vind je doorgaans in strakke, moderne vormen, afgewerkt met een rand van bijvoorbeeld hardsteen. Het is een heel ondiepe vijver en het water moet te allen tijde helder zijn. Op die manier worden de zon en wolken weerspiegeld en wek je de indruk dat je tuin groter is dan ze werkelijk is. Een stijlvolle optische illusie, zeg maar.
Een spiegelvijver is meestal ondiep, hierdoor warmt het water snel op en koelt het ook snel weer af. Het gevolg is dat je snel algen krijgt. En laat dat nu net in een spiegelvijver geen optie zijn, helder water is essentieel. Met een filter of een ander type algbestrijding hou je het water proper en helder. Verder vraagt deze variant niet veel onderhoud.
De vorm en de afmetingen van je vijver zijn uiteraard afhankelijk van meerdere factoren, zoals je budget, de beschikbare ruimte, de vorm van je tuin of je persoonlijke voorkeuren. Keuze gemaakt? In dit artikel gaan we dieper in op de aanleg van je vijver.