Haar bladeren vertellen hoe je plant eraan toe is. We hebben alle tekenen voor je op een rijtje gezet, zodat jij de volgende keer op tijd weet wat er met jouw plant aan de hand is. Opgelet, deze tips gelden voor heel veel, maar niet álle kamerplanten. Vraag gerust advies aan onze Horta expert in de winkel!
Je plant heeft meer vocht nodig. Benevel de bladeren regelmatig of — als de potgrond uitgedroogd is — geef de plant wat vaker water. Ook kan de luchtvochtigheid in huis een probleem zijn. Dit kun je verbeteren door de verwarming minder te laten draaien, vaker de ramen te openen of … door meer planten in huis te nemen!
Er zijn twee mogelijke oorzaken. Als de bladeren geel/vochtig zijn en beginnen te rotten, heeft je plant te veel water gekregen. Als de bladeren geel zijn, maar droog en met bruine vlekken, betekent het precies het omgekeerde: je plant heeft te weinig water gekregen.
Weet je zeker dat je plant precies voldoende water heeft, dan kunnen gele bladeren ook duiden op een verouderde potgrond. Gele bladeren komen dan door onvoldoende voedingsstoffen. Tijd om te verpotten!
Je plant krijgt te weinig water. Het tegenovergestelde kan de oorzaak zijn van een overschot aan water. Als het niet aan het water ligt, dan komt het door de verkeerde ligging. Je plant staat in de tocht of voelt een gebrek aan warmte.
Als je plant plots veel blad verliest, is er niet meteen reden tot paniek. Al moet je wel ingrijpen. Het kan bijvoorbeeld gebeuren nadat je plant is overgepot in een sierpot en ze even moet wennen aan de nieuwe situatie. Ook kan een bruusk verschil in temperatuur, koude tocht of plotseling veel licht allemaal leiden tot bladverlies. Let dus op met abrupte wijzigingen in haar omgeving en hou altijd rekening met de voorkeuren van je plant.
Wanneer een blad verkleurt of een doffere kleur krijgt dan de andere, 'gezonde’ bladeren, is er meestal sprake van te veel licht. We raden zeker ook aan om je plant grondig te onderzoeken en te checken of het blad in kwestie (en niet veel later dus ook de volledige plant!) niet is geïnfecteerd.
Het zou kunnen dat je plant gelijk bladeren laat vallen wanneer jij haar nog maar uit de doos haalt en op haar mooie nieuwe plek zet. Geen zorgen, net zoals mensen moeten ook planten even wennen aan een nieuwe omgeving. Misschien krijgt ze op haar nieuwe plekje iets meer licht dan ze gewend is. In elk geval: gun je plant de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving en haar rekening met haar voorkeuren, het komt echt goed.
Verdroging van het blad heeft meestal te maken met onregelmatig water geven en bijvoorbeeld de ene week veel water geven en dan drie weken niet. Ook te weinig licht of plots veel warmte kan de oorzaak hiervan zijn.
Als je één van volgende bovenstaande symptomen detecteert bij je planten, kijk dan in de pot of je te veel of te weinig water hebt gegeven. Een gouden tip is de 'duimtest'. Raak de aarde aan in je pot.
Als je plant veel te droog staat, dompel je je plant best eens onder zodat de potgrond weer verzadigd is. Dit doe je door de pot enkele minuten volledig onder te dompelen in een emmer met lauw water. Zo kan de aarde zich helemaal volzuigen en zal hij opnieuw water vasthouden.
Heeft je plant te veel water, dan giet je het overtollige water weg en geef je de plant enkele dagen of zelfs weken geen water bij. Als je regelmatig te veel water geeft, heb je kans op wortelrot. Want in zo’n geval blijft het water op de bodem van je pot staan en kan het ook nergens heen. Na enkele waterbeurten komt het water steeds hoger te staan op de bodem en daar kunnen de wortels van je kamerplant niet tegen.
Om een plant te laten herstellen van wortelrot, is het essentieel om onmiddellijk te stoppen met water geven. De wortels moeten de kans krijgen om zich te herstellen.
TIP! Wil je wortelrot grondig aanpakken? Haal dan je plant uit de pot, verwijder zoveel mogelijk van de vochtige potgrond en vervang die natte potgrond door verse, drogere potgrond. Hopelijk herstellen de wortels zich snel.