Winkels in heel België Expert in tuin en dier Professioneel advies op maat Groot aanbod kwaliteitsproducten

Plantenpaspoort: succulenten

Een succulent wordt ook een vetplant genoemd, omdat ze water opslaan in bladeren of stengels. Dat doen ze omdat ze oorspronkelijk uit warme en droge gebieden, zoals Zuid-Afrika, Amerika en Mexico komen. Aangezien vetplanten veel water kunnen opslaan, kunnen ze dus ook langere tijd overleven in droge en hete temperaturen. De naam stamt af van het Latijnse 'sucus', dat 'sap' betekent.

water

Water: weinig

water

Standplaats: half schaduw

water

Temperatuur: 18-22 graden

water

Makkelijk te onderhouden

water

Luchtzuiverend

water

Giftig

Planten & verpotten

Ideaal plaatsje
Vetplanten verdragen warmte en veel licht. Dat maakt dat je ze eender waar in huis kan neerzetten. Vetplanten vinden zowel een zonnige plek als een plek in de schaduw goed. Kies je voor een donkere plek? Let dan op dat je het plantje minder water geeft.

De ideale temperatuur voor een vetplant is tussen de 17 en 22 graden. Wist je dat je succulenten in de zomer ook buiten kan zetten? Ze kunnen prima tegen een beetje kou, maar pas wel op met regen. Hierdoor kunnen ze te nat worden, omdat er veel water in de grond achterblijft. Ook als je vetplanten onder een veranda of serre zet, kunnen ze prima overleven en kun je jouw vetplanten verzorgen door ze af en toe water te geven.

Verpotten
Hoe snel groeit een vetplant? Best snel, daarom kan je haar regelmatig verpotten. Daarvoor gebruik je best een pot die 20% groter is dan de vorige. Een succulent verpotten, doe je best in het voorjaar, de natuurlijke groeiperiode van de plant. Op die manier zullen de wortels zich snel herstellen. Na het verpotten, wacht je liefst enkele dagen met water geven.

Verzorging

Vetplanten of succulenten verzorgen, is niet moeilijk. Ze vragen weinig water, want ze slaan water op in hun vettige bladeren.

Daarom geef je liever te weinig dan te veel water. De grond mag niet doorweekt zijn of een laagje water bevatten.  Een vetplant sproeien, is in principe niet nodig. Je kunt ze wel af en toe wel afspoelen om stof te verwijderen.

TIP! Voel met je vingertop of de grond droog aanvoelt. Voelt deze nat aan? Wacht dan nog even met bewateren en geef je vetplant pas water wanneer de grond droog aanvoelt.

Een extraatje?

Vetplanten of succulenten gebruiken weinig voedingsstoffen, een erfenis van de droogte waarin ze oorspronkelijk leefden. Mocht je je vetplant in huis toch wat voeding willen geven, raden wij je aan om dit in het voorjaar te doen. Te veel voeding geven, is niet goed

Tips & weetjes over succulenten


Waarom krijgen bladeren bruine punten bij mijn vetplant? Een veel voorkomend verschijnsel bij een vetplant is dat de bladeren gaan verkleuren. Deze kunnen verschillende kleuren krijgen, maar meestal zie je een bruine kleur verschijnen, dit is een teken van te veel water. Mocht dit bij jou gebeuren; laat dan je vetplant langere tijd droogstaan voordat je opnieuw water gaat geven.
Omdat een succulent niet een hele snelle groeier is, is snoeien meestal niet nodig. Mocht je een blad tegenkomen dat verkleurd is, kun je deze weghalen. De vetplant zal hier dan ook geen aandacht en energie aan geven. Wanneer je een blad dat bij een verplant verkleurd is wil weghalen, kun je dit het beste doen door de stengels zo laag mogelijk weg te halen, let wel op dat je niet teveel weghaalt of je hard aan de vetplant moet trekken.
Bij een goede verzorging van jouw vetplanten zullen ze niet snel vatbaar zijn voor ziektes. Mocht je een ziekte of ongedierte zien op jouw vetplant kun je dit op een biologische manier bestrijden, lees hiervoor de gebruiksaanwijzingen op de verpakking van het middel. Bestrijdingsmiddelen vind je bij jouw Horta bij jou in de buurt. Indien je succulent last heeft van luis, kun je dit er gemakkelijk afspoelen met een harde waterstraal.
We hopen het natuurlijk niet, maar het kan voorkomen dat een succulent niet meer te redden is en dood zal gaan door of teveel water of te weinig water.
De meest voorkomende reden die wij langs zien komen, is te veel water geven aan een succulent. Hierdoor zie je dat bladeren en andere delen van de vetplant bruin worden. Om hem te redden raden wij aan even te stoppen met water geven totdat de aarde helemaal opgedroogd is.
Als je je vetplant per ongeluk te veel water hebt gegeven, raden wij aan even geen water meer te geven. Staat jouw vetplant in een sierpot? Dan kun je het water ook uit de sierpot legen.
Gaat het niet goed met jouw plant, dan is het verstandig om hem wat extra voeding te geven. Zet de plant daarnaast op een lichte plek en let nog steeds goed op het water geven.
Vetplanten kunnen heel oud worden. Als jij ze goed verzorgt, kunnen ze jaren mee. Er zijn veel succulenten die maar liefst 20 tot 30 jaar worden.
Als een vetplant geel wordt dan is dat bijna altijd een teken van verdroging. Doordat de plant (langere tijd) geen water heeft gekregen heeft hij zijn eigen watervoorraden moeten aanbreken. Hierdoor kleuren sommige bladeren geel. Je kunt de bladeren verwijderen en de plant weer water geven.